Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dmitri Medvedev avertizează inclusiv România: 'Este o ameninţare directă şi explicită pentru noi!'

Dmitri Medvedev

Refuzul Ucrainei şi al statelor membre NATO de a recunoaşte autoritatea Moscovei asupra Peninsulei Crimeea reprezintă o ”ameninţare sistemică” pentru Rusia, a declarat fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, duminică, relatează Reuters, arată News.ro.

  • Context: Rusia a anexat Peninsula Crimeea din Marea Neagră de la Ucraina în 2014, după ce preşedintele pro-rus din Ucraina a fost înlăturat de la putere în urma unor proteste stradale în masă. Moscova susţine de atunci separatişti pro-ruşi din regiunea ucraineană estică a Donbasului. Peninsula Crimeea are o importanţă strategică specială pentru Rusia, deoarece la Sevastopol se află postul de comandă al Flotei ruse de la Marea Neagră.

”Dacă vreun alt stat, fie Ucraina sau statele membre NATO, consideră că Peninsula Crimeea nu aparţine Rusiei, atunci, aceasta reprezintă o ameninţare sistemică pentru noi”, a declarat Medvedev veteranilor din cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit agenţiei de presă rusă Interfax. ”Este o ameninţare directă şi explicită, în special având în vedere ce s-a întâmplat în Crimeea. Crimeea s-a întors în Rusia”, a mai adăugat Medvedev, care în prezent deţine funcţia de preşedinte adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei.

Declaraţiile sale au fost difuzate la o zi după ce un oficial ucrainean a sugerat că Peninsula Crimeea, pe care majoritatea statelor o recunosc ca fiind parte din Ucraina, ar putea fi o ţintă pentru rachete americane HIMARS, care au fost desfăşurate recent de armata ucraineană în războiul declanşat de Moscova.

Vadim Skibitski, un oficial din cadrul serviciilor secrete ucrainene, a fost întrebat sâmbătă, în cadrul unui interviu televizat, dacă rachetele HIMARS ar putea fi folosite pe ţinte în Crimeea. El a răspuns că Rusia a organizat atacuri asupra teritoriului ucrainean din Crimeea şi din Marea Neagră, aşadar, acestea erau, de asemenea, ţinte justificate.

La începutul anului 2022 România a condamnat ferm anexarea Crimeei de către Rusia.

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a declarat la începutul anului 2022 omologului său francez Emmanuel Macron că pretinde recunoaşterea peninsulei Crimeea drept teritoriu rus, „demilitarizarea şi denazificarea” Ucrainei şi un „statut neutru” pentru aceasta, ca precondiţii pentru a pune capăt invaziei în această ţară, informează AFP, arată Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.