Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dmitri Medvedev, reacție dură la adresa președintelui Ucrainei

Medvedev

Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a declansat luni o reactie dura a Moscovei, dupa ce a calificat drept 'mita' împrumutul de 3 miliarde de dolari acordat de Rusia fostului presedinte ucrainean Viktor Ianukovici pentru a nu semna Acordul asociere a Ucrainei la Uniunea Europeana la summitul Parteneriatului Estic, de la sfârsitul lunii noiembrie 2013, la Vilnius, într-un interviu acordat Bloomberg.

Daca Porosenko apreciaza creditul rus drept 'mita', atunci asistenta financiara a FMI pentru Ucraina nu poate fi numita decât 'furt pe scara larga', a scris luni seara pe pagina sa de pe Facebook premierul rus Dmitri Medvedev.

'Daca trei miliarde de împrumut suveran acordat de Rusia Ucrainei este mita, potrivit lui Porosenko, atunci miliardele de dolari negociate de liderii Ucrainei cu FMI nu reprezinta decât punerea la cale a unui furt pe scara larga', a declarat Medvedev, citat de agentia de presa RIA Novosti.

Kremlinul asteapta explicatii daca actuala putere de la Kiev este succesoarea legala a precedentei conduceri ucrainene sau daca refuza sa-si respecte obligatiile, a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvânt al presedintelui rus Vladimir Putin.

'Când auzim astfel de declaratii, noi asteptam explicatii - daca actualul guvern ucrainean refuza sau nu sa-si respecte obligatiile, în primul rând financiare, de care suntem interesati', a afirmat Peskov, reiterând pozitia Moscovei cu privire la evenimentele din iarna lui 2014 de la Kiev.

'Presedintele de la acea vreme a Ucrainei, Viktor Ianukovici, a fost înlaturat de la putere în urma unei lovituri de stat', a spus el, dar a negat ca Rusia va ridica problema ilegitimitatii actualului guvern ucrainean daca Ucraina va pune la îndoiala necesitatea achitarii împrumutului rusesc.

În schimb, presedintele Porosenko declara ca Ucraina demonstreaza un comportament responsabil în aceasta chestiune, indicând ca este posibil sa ridice problema la cel mai înalt nivel cu privire la calificarea acestor fonduri drept compensatii din partea Rusiei pentru agresiunea sa în Ucraina.

Noul program de împrumut al FMI pentru Ucraina prevede deblocarea unor fonduri de 17,5 miliarde de dolari, iar toti creditorii internationali a 40 de miliarde în decurs de patru ani, inclusiv 15 miliarde în contul restructurarii datoriei.

FMI îsi conditioneaza creditul de punerea în aplicare a unor reforme de catre Ucraina, în special economice.

Fiecare zi de ostilitati în estul tarii costa Ucraina între 5 si 7 miliarde de dolari, a declarat la sfârsitul lunii mai premierul Arseni Iateniuk, adaugând ca 'nimeni nu aloca fonduri Ucrainei pentru cheltuielile militare'.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.