Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dmitri Peskov declară că Rusia nu renunță la Insulele Kurile

rador.ro
Dmitri Peskov

Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a exclus ideea că Rusia ar putea renunța la Insulele Kurile și a criticat articolele din mass-media nipone ce iau în considerare transferul de teritorii după schimbarea puterii în Federația Rusă, relatează TASS.

Reprezentantul Kremlinului a îndemnat să nu fie lecturate materialele care dezvoltă această temă. ”Nu citiți aceste articole. În toate țările, inclusiv în Japonia, sunt foarte mulți extremiști, foarte mulți adepți ai unor astfel de opinii extreme și foarte mulți cei care încearcă să înlocuiască abordarea constructivă a perspectivelor de dezvoltare a relațiilor bilaterale cu asemenea păreri extreme”, a declarat Peskov, scrie vestidinrusia.ro.

Lenta.ru menționează că, la mijlocul lunii februarie, secretarul general al Cabinetului de Miniștri al Japoniei, Katsunobu Kato, a declarat că Tokyo vrea să obțină o soluție definitivă a problemei privind apartenența la Rusia a Insulelor Kurile.

”Cred că, și pe viitor, guvernul va continua linia negocierilor insistente, în conformitate cu principala noastră abordare în rezolvarea acestei chestiuni teritoriale și încheierea unui tratat de pace”, a subliniat oficialul nipon.

Ministerul Rus al Afacerilor Externe a reacționat la declarația lui Kato și a subliniat că tema unui eventual transfer, de către Rusia, a Insulelor Kurile către Japonia este imposibil de abordat în contextul încheierii unui tratat de pace.

La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, între Moscova și Tokyo nu a fost încheiat un tratat de pace. Principalul obstacol pentru semnarea lui a fost disputa teritorială nerezolvată privind partea sudică a Kurilelor – insulele Iturup, Kunașir, Șikotan și grupul de insule Habomai. Partea niponă definește Kurilele de Sud drept teritoriu suveran și nu recunoaște suveranitatea rusă asupra lor. La rândul ei, Moscova nu recunoaște litigiul teritorial în sine. La fel ca Tokyo, Washingtonul consideră Kurilele de Sud drept parte a Japoniei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.