Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dmitri Rogozin, propunere care ar escalada brusc tensiunile dintre Rusia și Japonia

www.reuters.com
dmitri rogozin

Directorul general al agenţiei spaţiale Roscosmos, Dmitri Rogozin, a declarat luni că insulele Kurile, subiect de dispută teritorială cu Japonia, ar putea fi redenumite după nave ruseşti şi evenimente din războiul ruso-japonez de la începutul secolului al XX-lea, transmite Reuters.

Disputa teritorială asupra insulelor, despre care Rusia spune că îi aparţin şi pe care Japonia le numeşte "teritoriile sale nordice", a împiedicat Tokio şi Moscova să ajungă la un tratat de pace care să pună capăt oficial ostilităţilor celui de-al doilea război mondial, informează Agerpres. 

Rogozin, fost viceprim-ministru care a supravegheat industria de armament a Rusiei, a propus să schimbe numele uneia dintre insule în Variag în onoarea unui crucişător a cărui scufundare a declanşat în 1904 războiul ruso-japonez din 1904.

Cunoscut pentru declaraţiile sale tăioase şi prezenţa activă pe reţelele de socializare de la invadarea Ucrainei la sfârşitul lunii februarie, Rogozin a mai propus ca insulele Habomai să poată fi denumite arhipelagul marinarilor eroi ruşi.

"Întotdeauna când statele şi-au adăugat teritorii, ei le-au dat nume (...) De ce nu au nume ruseşti aceste insule?" a spus Rogozin la postul de radio Sputnik."Acest lucru ar fi mult mai logic decât denumirile folosite acum pentru aceste insule şi care distrug limba rusă", a adăugat el.

Japonia s-a alăturat aliaţilor săi occidentali pentru a impune sancţiuni economice Rusiei.

Rusia s-a retras din negocierile privind tratatul de pace cu Japonia şi a îngheţat proiectele economice comune legate de insulele Kurile din cauza sancţiunilor impuse de Tokio după invadarea Ucrainei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.