Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OFICIAL DNA a pornit la `VÂNĂTOARE` de VÂNĂTORI - Verifică cum s-a făcut derogarea pentru uciderea ursului Arthur

DNA

DNA răspunde oficial pentru STIRIPESURSE și arată că la nivelul Direcției Centrale s-a format un dosar pe baza unei sesizări din oficiu, privind modalitatea în care a avut loc partida de vânătoare în cadrul căreia a fost ucis exemplarul de urs brun, denumit generic Arthur.

„Procurorii din cadrul DNA efectuează acte de cercetare pentru suspiciunea săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 297 alin. (1) Cod penal rap. la art. 132 din Legea nr. 78/2000, în legătură cu modalitatea în care au fost emise toate documentele aferente procedurii de derogare pentru unele specii de animale sălbatice, în contextul uciderii, în luna martie 2021, a unui exemplar din specia urs brun, din aria protejată Oituz – Ojdula”, notează Direcția în răspunsul său.

Citește și: BREAKING Dedesubturile dosarului primarului Chirica

„Urmărirea penală se face doar cu privire la faptă (“in rem”). Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva vreunei persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe pentru a se stabili dacă fapta intră sau nu intră sub incidență penală”, mai arată procurorii anticorupție.

Concret, toate actele ce au stat la baza partidei de vânătoare vor fi verificate, va fi verificată documentația asociației de vânătoare la care sunt înregistrați vânătorii din regiunea respectivă, precum și semnatarii acestora  iar anchetatorii trebuie să stabilească cine au fost ghizii prințului, cadrul normativ în care a avut loc partida și dacă s-au comis fapte de abuz în serviciu.

În aparență partida de vânătoare în cadrul căreia animalul a fost ucis de către persoana princiară străină ar fi fost una legală. Cu toate acestea mai multe ONG-uri au semnalat nereguli privind obiectul vânătorii și rezultatul final.

În speță, au semnalat ONG-urile, prințul străin ar fi venit în România pentru uciderea unei ursoaice cu pui ce invada curțile oamenilor pentru ca la final să fie împușcat, departe de zona indicată un urs brun, presupus a fi cel mai mare exemplar din zonă, denumit „Arthur”.

"Arthur avea vârsta de 17 ani şi a fost cel mai mare urs observat în România şi probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană.

Măsurătorile cadavrului indică faptul că Arthur avea 593 de puncte din 600, care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee.

Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum. Mă întreb cum a putut prinţul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii.

Este clar că prinţul nu a venit să rezolve problema localnicilor, ci să omoare ursul şi să îşi ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăţa pe perete.

Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împuşcat ursul greşit", spunea recent Gabriel Păun, preşedintele Agent Green.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.