Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DNA dă NUCLEARA - Fratele lui Sebastian Ghiță, trimiș în judecată pentru evaziune fiscală

Inquam Photos/Octav Ganea
Sebastian Ghita

Procurorii DNA au trimis în judecată 10 persoane și 13 societăți comerciale bănuite de evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală. Potrivit unor surse judiciare, unul dintre cei trimiși în judecată este Alexandru Ghiță, fratele lui Sebastian Ghiță.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au trimis în judecată, în stare de libertate, 10 persoane și 13 societăți comerciale (în domeniul IT), în sarcina cărora s-au reținut mai multe infracțiuni de evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală, conform Mediafax.

Citește și: Mama Alexandrei Măceșanu ARUNCĂ în aer cazul Caracal: familia NU are acces la raportul INML care a constat moartea fiicei lor

Potrivit unor surse judiciare, unul dintre cei trimiși în judecată este Alexandru Ghiță, fratele fostului deputat Sebastian Ghiță.

„În perioada 2009-2013, cei 23 de inculpați s-ar fi sustras de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat prin încheierea unor contracte de prestării servicii, ca operațiuni fictive, înregistrând în evidenţele contabile ale societăţii mai multe facturi de avans „conform contract”, în scopul deducerii TVA-ului aferent acestora şi compensării TVA-ului datorat din alte relaţii comerciale.

Ulterior, aceste facturi ar fi fost stornate ca urmare a rezilierii respectivelor contracte”, se arată într-un comunicat DNA.

Prin acest mecanism ar fi fost creată aparenţa unor tranzacţii reale ce ar fi avut, de fapt, drept scop, posibilitatea obţinerii pentru unele societăți a unui drept de deducere şi amânare la plată, timp mai multe luni, a TVA, ca urmare a sustragerii de la plată obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat.

„Pentru aceasta s-ar fi încheiat mai multe contracte ce ar fi avut ca obiect operațiuni fictive, context în care ar fi fost emise mai multe facturi de avans, în temeiul cărora inculpații au dedus TVA (prin contrapunerea acestui TVA, celui colectat din relațiile comerciale reale)”, mai spun procurorii.

Prejudiciul adus statului ar fi suma totală de 69.049.597 lei.

Agenția Națională de Administrare Fiscală, s-a constituit parte civilă în dosarul penal mai sus menționat, cu suma de 103.650.866 lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat.

„În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile/imobile deținute de cei 23 de inculpați. Aceeași măsură a fost dispusă și asupra conturilor bancare ale inculpaților”, mai precizează sursa citată.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.