Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DNA e criticata în presa internațională! Jurnaliștii au prezentat o altă față a războiului: 'DNA e însăși coruptă'

Digi24.ro
DNA - Directia Nationala Anticoruptie

Michel Taube a postat un editorial în publicația franceză Opinion Internationale în care sunt analizate toate mișcările din România de când s-a pornit procesul de reformare al Justiției, făcând o analiză aplicată pe activitatea DNA.

"Pentru a remedia practicile care afectează statul și societatea în ansamblul său, România a promis să facă din lupta împotriva corupție o prioritate și să aibă o agenție dedicată la această singură sarcină: DNA, Direcția Națională Anticorupție. Dacă există un consens cu privire la necesitatea eradicării corupției, metodele DNA sunt problematice. Multe acuzații de conspirații vizează în prezent serviciul condus de procurorul Laura Kövesi.

Citește și: Mesaj DISPERAT al lui Tudor Chirilă pentru Klaus Iohannis: 'Are obligaţia să explice'

Activitatea DNA -ului a primit până în prezent sprijin aproape necondiționat de la Comisia Europeană: trebuie spus că transformarea a 92% din investigații deschise în proceduri legale impresionează la început.

Cu toate acestea, mass-media, în special britanicii și rețelele sociale din România, arată că DNA -ul este extrem de controversat. Pentru a ajunge la lucrurile esențiale, el este criticat în mod deosebit pentru practici de intimidare și înțelegere cu serviciile secrete românești, moștenitori ai erei comuniste, care au un control total asupra investigațiilor efectuate de organul de anticorupție. Pe scurt, organismul care ar trebui să lupte împotriva corupției este însuși profund corupt. După cum știe toată lumea, lupta împotriva corupției nu este, prin natura sa, preocuparea majoră a oricărui serviciu secret.

Recent, acest lucru este arătat de președintele UNJR, Dana Gîrbovan, care a subliniat într-un text publicat pe Facebook și în mass-media din România, că această subordonare periculoasă golește DNA-ul de substanță. Va trebui să-și dea seama dacă-și îndeplinește cu adevărat misiunea?

Cum am ajuns aici? Explicația principală se datorează probabil faptului că pauza cu practicile Securității (KGB-ul românesc în epoca sovietică) nu a avut loc niciodată. Această stare de lucruri a fost subiectul unui raport al think tank-ului Henry Jackson Society.(…)

Abundă exemplele de procese surprinzătoare sau chiar abuzive. Cazul omului de afaceri Gabriel Popoviciu, urmărit de DNA încă din 2008, este dezvăluit: companiile sale reprezintă mai mult de 1% din PIB-ul României, angajând 10.000 de persoane. El și avocații săi susțin că acuzațiile sunt nejustificate și că el este supus unei investigații arbitrare și politice care vizează eliminarea prin forță a celor mai influente figuri.

Se poate constata un fenomen simptomatic: a devenit imposibil pentru liderii politici români să critice metodele DNA deoarece se expun unor serioase riscuri de represalii. De cealaltă parte, DNA poate, fără nicio temere să îi acuze pe detractorii săi de corupție, aruncând asupra lor disprețul marelui public.

Este timpul ca marii actori internaționali, în primul rând mai marii Comisiei Europene, să se aplece într-adevăr asupra modului de acțiune al DNA și să ceară o reformă a acesteia, în beneficiul tuturor românilor. Democrația, Statul de drept, angajamentul european nu pot fi satisfăcute de practici demne de o REPUBLICĂ BANANIERĂ și care par să arate grave disfuncționalități în sistemul de luptă anticorupție. În inima Europei, asta creează dezordine”.

Citește și: Victor Ponta își pune România în cap! Atac dur la posesorii de mașini second-hand: 'Ne-am umplut de toate RABLELE' - VIDEO

Cu o zi înainte, într-un articol din New Europe referitor la mandatul de arestare european se scria: "După cum New Europe a subliniat săptămâna trecută, pricipala cauză a abuzurilor din sistemul judiciar românesc este influența menținută asupra sa din partea Serviciului Român de Informații (SRI) și de Direcția Națională Anticorupție (DNA) Pe de o parte, generali SRI ar fi infiltrat și manipulat sistemul judiciar…pe de altă parte, DNA subminează procesul judiciar prin acuzări lipsite de probe, condamnări înaintea proceselor și campanii media de defăimare”, anunță Qmagazine.ro.

Mai mult decât atât, în articol se arată că "în 2016, printre cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, România s-a situat pe locul al treilea, după Rusia și Turcia, pentru numărul de cazuri adresate Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) care a constatat că a fost încălcat dreptul la un proces echitabil ( 71 de cazuri). Această discrepanță între sistemul de justiție din România și cele din alte părți ale UE este o problemă și în afara sălii de ședință”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.