Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DNA 'îi arată strugurii' ÎPS Teodosie la instanţa supremă - Acuzarea a depus noi probe şi vrea să obţină condamnarea prelatului în dosarul de fraudă

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam ÎPS Teodosie

Instanţa supremă reia, vineri, dezbaterile în cazul apelului declarat de procurorii DNA împotriva deciziei Curţii de Apel Constanţa care a stabilit achitarea Înalt Prea Sfinţitului Teodosie în dosarul în care este acuzat că a prezentat declarații false în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) legat de terenuri cu viţă de vie inexistentă.

După înregistrarea dosarului la instanţa supremă procurorii DNA au depus noi probe prin care speră să obţină condamnarea prelatului pentru acuzaţia pe care i-o aduc.

Judecătorii au stabilit în luna noimebrie 2019 încuviinţarea probelor solicitate de DNA Constanţa dar şi a părţii civile Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, "întrucât sunt necesare şi utile pentru dovedirea elementului de fapt ce constituie obiectul probei".

Astfel judecătorii au dispus administrarea probei testimoniale constând în reaudierea martorilor Marghiol Niculae, Lungu Ana, Juja Camelia, Popa Vasile, Guguţă Vasile şi Vlăsceanu Florentin Valentin.

La începutul anului 2019 Curtea de Apel Constanţa a stabilit achitarea prelatului şi a celorlalte persoane judecate alături de acesta.

Anterior, în februarie 2017 DNA Constanţa l-a trimis pe ÎPS Teodosie, pe numele său Teodosie Petrescu, în judecată, sub control judiciar pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Alături de acesta sunt judecaţi Ciprian Ioan Cojocaru, Bogdan Petrişor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu şi Stere Beca, la data faptelor mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene dar şi Aurelian Ştefan, la data faptei mandatar al Arhiepiscopiei Tomisului, pentru aceaşi faptă.

În rechizitoriul transmis judecătorilor constănţeni anchetatorii DNA au arătat că în perioada 2010 – 2016, Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalți inculpați, a folosit și prezentat declarații false în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (A.P.I.A.) în scopul de a primi fonduri europene.

În documentele prezentate la A.P.I.A., inculpații au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafețe agricole (peste 300 ha), situate în zona denumită „Ferma 3” – Nazarcea (localitatea Lumina, jud. Constanța), având categoriile de folosință „vii pe rod cu struguri pentru vin”/„vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, în condițiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafețe agricole nu mai existau astfel de culturi.

De asemenea, un alt aspect fals prezentat în declarațiile depuse a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC), printre care și evitarea instalării vegetației nedorite, în condițiile în care respectivele parcele erau abandonate și invadate cu astfel de vegetație pe toată durata formulării cererii și obținerii fondurilor.

Faptele au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafață unică (SAPS), totalizând 1.392.964 lei, după cum urmează: în anul 2010 – 142.988,37 lei, în 2011 – 184.610,27 lei, în 2012 – 239.732,26 lei, în 2013 – 262.267,07 lei, în 2014 – 281.733,52 lei, în 2015 – 281.633,28 lei. În anul 2016 plățile nu au fost autorizate, prin urmare, raportat la acel an, fapta a rămas în faza tentativei.

Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.392.964 de lei.

În cauză s-a dispus instituirea unor măsuri asiguratorii constând în poprirea conturilor deținute de inculpatul Petrescu Teodosie și de persoanele responsabile civilmente, respectiv Arhiepiscopia Tomisului și Așezământul Monahal Sf. Apostol „Andrei”.

Față de fapta de luare de mită reținută anterior în sarcina inculpatului Petrescu Teodosie s-a dispus clasarea cauzei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.