Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DNA îl dă în fapt pe un procuror spăgar: Detalii din referatul de arestare

Procurorul Iulian Văduvan din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria (PJ) Sinaia a perceput sistematic de la denunţătorul său, pe perioada mai multor ani, sume de bani ca o taxă de protecţie în schimbul asigurării rezolvării favorabile a unor situaţii juridice în care ar fi putut fi implicat denunţătorul, se arată în referatul cu propunerea de arestare preventivă a magistratului formulată de DNA Ploieşti.

Potrivit documentului, în perioada 2007-2012, magistratul procuror Iulian Costin Văduvan, care deţinea şi funcţia de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, a pretins şi primit de la martorul denunţător foloase materiale necuvenite, dar şi sume de bani, percepute în mod sistematic, ca o taxă de protecţie, în schimbul asigurării rezolvării favorabile a unor situaţii juridice în care ar fi putut fi implicat denunţătorul şi care s-ar fi instrumentat, din punctul de vedere al competenţei teritoriale, la nivelul PJ Sinaia.

Citește și: Un bărbat a fost rănit de o rachetă…antigrindină: Cum a fost posibil

"În perioada 2007 - 2015, inculpatul Văduvan Iulian Costin, în nume propriu sau ca prim procuror, a adoptat soluţii favorabile denunţătorului în 12 dosare penale", arăta DNA într-un comunicat de presă.

Conform referatului cu propunerea de arestare preventivă, sumele remise cu titlu de mită de către martorul denunţător au fost deghizate sub forma unor sponsorizări pentru care au fost încheiate contracte între societăţi administrate de denunţător, pe de o parte, şi soţia magistratului, medic specialist obstetrică ginecologie, pe de altă parte, sumele de bani fiind încasate în contul acesteia din urmă.

Citește și: A donat spermă în timpul facultății, iar acum își numără copiii: La câți a ajuns

Conform DNA, la dosarul cauzei au fost depuse, pentru susţinerea denunţului, opt contracte de sponsorizare încheiate între societăţile menţionate şi soţia lui Văduvan, care au ca obiect utilizarea de către beneficiar a unor sume de bani reprezentând contravaloarea unor cheltuieli de deplasare, cazare, masă şi participare la congrese sau seminarii pe teme medicale care au avut loc în ţări precum Africa de Sud, Uruguay sau Cipru.

"În raportul specialistului antifraudă se menţionează că din suma totală încasată, (...) a utilizat suma de 93.542,19 lei pentru plata unor servicii prestate de societăţi de turism, din extrasele de cont şi din adresele de răspuns formulate de cele trei agenţii de turism rezultând, în mod explicit, că de aceste servicii au beneficiat de fiecare dată două persoane, în cazul excursiilor din Africa de Sud, Uruguay, Portugalia, Cipru şi Spania acestea fiind (...) şi Văduvan Iulian-Costin", se arată în referatul DNA.

Citește și: În acest restaurant se intră doar DEZBRĂCAT: Unde se află localul

De asemenea, Iulian Văduvan a beneficiat, cu titlu gratuit, de livrări de carburanţi auto din staţia administrată de martorul denunţător.

"În fapt, prim - procurorul Văduvan Iulian Costin a primit de la martorul denunţător (...) o carte de vizită pe care o prezenta personalului angajat al staţiei şi în baza căreia alimenta - gratuit - autoturismele aflate în proprietatea sa (...) cu patru plinuri de rezervor pe lună. Pentru a disimula adevărata destinaţie a produselor livrate cu titlu de mită, martorul denunţător emitea în numele S.C. (...) S.R.L. şi S.C. (...) S.R.L. avize de însoţire a mărfii pe care erau consemnate livrări de carburanţi auto către diferite puncte de lucru ale societăţilor comerciale pe care le administra", arată procurorii.

Citește și: Cafeneaua unde cafeaua e servită cu o partidă de sex oral

Fostul procuror şef al Parchetului Judecătoriei Sinaia, Iulian Văduvan, a fost arestat preventiv vineri în dosarul în care este acuzat de luare de mită şi spălare de bani, infracţiuni comise în formă continuată, decizia Curţii de Apel fiind contestată de inculpat.

Contestaţia se va judeca, marţi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, titrează agerpres.ro.

Citește și: O firmă de avocatură pune piedică Brexitului: Ce se întâmplă la Londra

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.