DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

DNA revine în forță: Un deputat PSD și foști șefi din Ministerul Educației sunt acuzați de LUARE DE MITĂ

wall-street.ro
DNA - Directia Nationala Anticoruptie

Procurorii DNA l-au trimis, joi, în judecată pe deputatul Viorel Stan, de la PSD, pe care îl acuză de mai multe acte de luare de mită pe vremea când era inspector școlar la Inspectoratul Județean Neamț.

Alături de acesta vor mai răspunde în fața judecătorilor de la instanța supremă Petru Sandu, fost director al Liceului cu Program Sportiv Roman, pentru luare de mită, trafic de influență, dare de mită în formă continuată (2 fapte),

Citește și: Cutremur pe scena politică! Decizia care răstoarnă condamnarea lui Liviu Dragnea

- cumpărare de influență în formă continuată (3 fapte), contabila șef la Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Eugenia Condurat, pentru  luare de mită în formă continuată, Alin Cătălin Păunescu, director general și inspector în cadrul Ministerului Educației Naționale la acea vreme, pentru trafic de influență în formă continuată și Maria Dornean,la acea vreme director general adjunct în cadrul Direcției Generale Buget-Finanțe și Resurse Umane din cadrul Ministerul Educației Naționale, pentru săvârșirea a două infracțiuni de trafic de influență în formă continuată.

În rechizitoriul transmis judecătorilor procurorii DNA arată că în perioada 2013-2016, Petru Sandu, în calitate de director și ordonator de credite al Liceului cu Program Sportiv Roman, județul Neamț, a pretins și primit de la un reprezentant al unei societăți comerciale (care a beneficiat și de ajutor din partea reprezentanților altor două firme) un procent de 10% din valoarea plăților efectuate de Liceul cu Program Sportiv Roman către firmele controlate de aceștia, firme care au executat lucrări de construcții în beneficiul unității școlare.

Citește și: Descindere în forță la Otopeni, după ce Klaus Iohannis a fost văzut urcând într-un avion privat

Banii au fost pretinși și primiți de inculpat pentru a atribui firmelor respective contracte de lucrări (în principal) și livrare produse (prin procedura de atribuire directă) dar și pentru a obține finanțarea necesară derulării acestor contracte. Concret, în scopul menționat mai sus, Sandu a primit de la cei doi oameni de afaceri în total 232.300 lei, reprezentând 10% din plățile efectuate de Liceul cu Program Sportiv Roman.

În același context, în condițiile în care nu mai deținea funcția menționată mai sus, în perioada decembrie 2016 - decembrie 2017, inculpatul Sandu Petru a primit de la aceeași oameni de afaceri suma de 24.100 lei, reprezentând același procentaj din plățile efectuate de Liceul cu Program Sportiv Roman, pentru a-și folosi influența asupra lui Păunescu, Dornean (persoane din conducerea Ministerului Educației Naționale), Stan și Condurat (șefi din cadrul Inspectoratului Școlar Neamț) și asupra a doi directori ai unității școlare (funcționari cu atribuții în ceea ce privește finanțarea lucrărilor de construcții sau care puteau influența acordarea finanțării).

Citește și: Dan Barna, făcut praf de Diaspora: ‘Mânca și nu se mai oprea. Cum să vorbim, să-l oprim din mâncat?’

Ulterior, în anul 2014 și în perioada 2017 - 2018, persoanele respective, având în vedere funcțiile pe care le dețineau, au primit de la inculpatul Sandu Petru sume de bani și produse, după cum urmează: - Stan Viorel, în 13 tranșe, suma totală de 9.800 lei, - Condurat Eugenia, în 30 tranșe, suma totală de 51.620 lei și 400 euro precum și produse alimentare în valoare de 4.950 lei, - Păunescu Alin Cătălin, în 14 tranșe, suma totală de 16.115 lei și 150 euro precum și produse alimentare în valoare de 2.650 lei, - Dornean Maria, 7.000 lei, produse alimentare în valoare de 1.000 lei, un laptop marca HP și două telefoane Iphone 5S.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților: Condurat Eugenia, Păunescu Alin Cătălin și Sandu Petru.

Citește și: Silviu Mănăstire îl desființează pe Dan Barna: Ce treabă are președintele României cu privatizarea sistemului de sănătate?

Aceeași măsură a mai fost dispusă și asupra sumelor de bani existente în două conturi pe care le dețin inculpații Dornean Maria și Stan Viorel.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Citește și: Carmen Avram intră la rupere! ‘Dacă şefu’ a zis că e nevinovată, atunci e’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.