Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DNA suferă o ÎNFRÂNGERE UMILITOARE: Dosarul cu politicieni celebri în care procurorii au GREȘIT

DNA

Judecătorii de la ÎCCJ au decis definitiv, vineri, să restituie DNA dosarul în care Mădălin Voicu, Gelu Diaconu şi Nicolae Păun au fost trimişi în judecată fiind acuzaţi de fapte de corupţie în legătură cheltuirea de fonduri europene destinate integrării sociale a persoanelor de etnie romă.

"Menţine dispoziţia de restituire a cauzei la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie în limitele dispuse prin încheierea nr.1035 din 22 noiembrie 2016 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală", se arată în minuta ședinței de judecată.

Citește și: EXPERIMENT A mers pe stradă goală, doar vopsită: Reacțiile oamenilor – VIDEO HOT

Nicolae Păun a fost trimis în judecată pentru folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, schimbarea destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene, deturnare de fonduri, spălare a banilor, cumpărare de influență, fals în înscrisuri sub semnătură privată, efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite și folosire cu rea-credință a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect.

Citește și: Asta trebuie să faci dacă vrei să trăiești mult: Regulile de respectat

În cazul lui Mădălin Voicu acuzațiile sunt de trafic de influență, fals în declarații, spălare a banilor și folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Florentina Rotariu, la data faptelor manager general al Asociației Partida Romilor "Pro Europa", va fi judecată pentru săvârșirea în formă continuată a infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, schimbarea destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene, deturnare de fonduri, spălare a banilor, cumpărare de influență și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Citește și: Justin Bieber și-a vândut Ferrariul: A obținut o sumă fabuloasă – VIDEO

Carmen Olteanu, Grigore Vasilica și Valentin Pepenel sunt acuzați de săvârșirea în formă continuată a infracțiunii de spălare a banilor, iar Gheorghe Ivan, la data faptelor manager al proiectului "Antreprenoriatul social, o șansă pentru comunitățile de romi", pentru săvârșirea în formă continuată a infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, schimbarea destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene și spălare a banilor.

Iulian Costel Paraschiv, la data faptelor manager al proiectului "Acces pe piața muncii, o șansă pentru tine", a fost deferit justiției pentru săvârșirea în formă continuată a infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, schimbarea destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene, spălare a banilor și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în timp ce Irina Valeria Mărgărit, director economic al Asociației Partida Romilor "Pro Europa", pentru săvârșirea în formă continuată a infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, schimbarea destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene, spălare a banilor și deturnare de fonduri.

Citește și: Telekom ar putea pleca din România. Orange şi RCS & RDS negociază preluarea operaţiunilor

În același dosar au mai fost trimiși în judecată inculpații Gelu Ștefan Diaconu și Mihai Gogancea-Vătășoiu, la data faptelor președinte și respectiv vicepreședinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, acuzați de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, precum și societatea Niky Scorpion Alcom SRL, pentru săvârșirea în formă continuată a infracțiunii de spălare a banilor.

Din rechizitoriul întocmit de procurori reiese că, la inițiativa Asociației Partida Romilor "Pro Europa", al cărei președinte este deputatul Păun, a fost realizat în toate județele României, în perioada 2010 — 2013, proiectul "Antreprenoriatul social, o șansă pentru comunitățile de romi", cu finanțare din fonduri europene.

Citește și: ULTIMĂ ORĂ Nutella e CANCERIGENĂ

Prin implementarea proiectului erau urmărite mai multe aspecte, printre care crearea a 200 de noi locuri de muncă și implicarea în inițiative de antreprenoriat social a unui număr de peste 3.000 de persoane, provenite din grupuri defavorizate. Prin cererea de finanțare s-a stabilit că grupul țintă va beneficia de servicii și activități care să conducă la creșterea capacității de participare pe piața muncii, a motivației de a deveni persoane active și a gradului de informare.

"Din probele administrate a reieșit că grupul țintă a fost constituit în baza unor formulare întocmite prin înscrierea unor date nereale privind participanții, aceștia din urmă neavând cunoștință despre faptul că au făcut parte din grupul țintă. Totodată, în momentul semnării contractului, deputatul Păun Nicolae a impus fiecărui angajat din cadrul proiectului ca, din salariul primit, să vireze 5% sub formă de donație organizației Asociația Partida Romilor 'Pro Europa'. Astfel, în contul deținut de Asociația Partida Romilor 'Pro Europa', în perioada 27.09.2010 — 19.12.2013 au fost efectuate donații în sumă totală de 428.307,11 lei", se precizează într-un comunicat al DNA.

Citește și: STUDIU Dezvoltarea copiilor e influențată NEGATIV de tații obezi

Procurorii au mai stabilit că obiectivele proiectului nu au fost realizate, în sensul că 77% din banii destinați acestuia au fost folosiți pentru plata salariilor angajaților. Costurile cu personalul angrenat în implementarea proiectului au fost supraevaluate, iar la cursurile de pregătire organizate la două hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente în registrul grupului țintă.

"A rezultat faptul că sumele acordate ca finanțare proiectului 'Antreprenoriatul social, o șansă pentru comunitățile de romi' sunt neeligibile în integralitatea lor, astfel că s-a creat un prejudiciu în sumă totală de 12.384.208,72 lei (10.892.425,43 lei reprezentând fonduri europene și 1.491.783,29 lei de la bugetul de stat), având în vedere operațiunile ilicite derulate de conducerea Asociației Partida Romilor și de către managementul proiectului", se mai arată în comunicatul citat.

Citește și: De la Facebook pornesc majoritatea INFIDELITĂȚILOR: Cu cine își ÎNȘALĂ oamenii partenerii

Acuzațiile vizează și proiectul cu finanțare europeană intitulat "Acces pe piața muncii — O șansă pentru tine", derulat de Asociația Partida Romilor "Pro Europa" în perioada 2010 — 2013.

Obiectivul general al proiectului a constat în sprijin pentru integrarea socio-profesională și accesul la o calificare relevantă pe piața muncii pentru șomerii tineri, de lungă durată, și persoanele inactive, cu focalizare pe cei de etnie romă, din nouă județe ale țării.

Citește și: Prima țară din lume unde DEȚINEREA DE ANIMALE SĂLBATICE e INTERZISĂ

Beneficiarii urmau să fie calificați în meseriile de lucrător în construcții, lucrător în izolații, zidar, pietrar, tencuitor, barman, bucătar, chelner, lucrător în comerț, frizer, manichiurist sau pedichiurist. În acest sens au fost selectate peste 3.000 de persoane care au fost îndrumate să parcurgă programe de calificare profesională, respectiv tineri cu vârsta între 15 și 24 de ani, șomeri de lungă durată, șomeri tineri și persoane inactive.

"Și de această dată a rezultat faptul că unii dintre participanți au urmat câteva ore de curs și la final au primit un certificat de absolvire, precum și sume de bani între 300 și 600 de lei, în timp ce alte persoane, deși s-au înscris la cursuri, nu au participat la niciunul, dar au primit sume de bani între 300 și 600 de lei sau nu au primit deloc. Din probele administrate a reieșit că proiectul a fost lipsit de finalitate, cursurile s-au derulat haotic, insuficient, fără a se urmări instruirea temeinică a cursanților și fără a se parcurge într-un mod relevant cele 360 de ore prevăzute de contractele de pregătire profesională, astfel că s-au irosit în mod nejustificat resursele financiare atrase din Fondul Social European și din bugetul de stat, iar sumele acordate ca finanțare sunt neeligibile în integralitatea lor", se menționează în comunicatul DNA.

Citește și: Asta e cea mai PUTERNICĂ locomotivă din lume: La ce temperatură a fost testată

Potrivit procurorilor, prin activitatea infracțională a fost creat un prejudiciu total de 14.866.500 de lei, din care 13.327.971 de lei din bugetul Fondului Social European și 1.538.529 de lei din bugetul național.

"Cu referire la ambele proiecte, inculpații Păun Nicolae, Rotariu Florentina, Ivan Gheorghe, Paraschiv Iulian Costel și Mărgărit (fostă Radu) Irina-Valeria au obținut pe nedrept fonduri europene aferente celor două proiecte, în sensul în care au determinat stabilirea grupurilor țintă cu persoane fictive, în baza întocmirii unor documente ce nu corespundeau realității, i-au determinat pe angajații din cadrul celor două proiecte să plătească un procentaj din salariul pe care îl încasau către Asociația Partida Romilor 'Pro Europa', cu titlu de donație (...), au întocmit și a semnat cererile de plată aferente celor două proiecte, pe bază de documente justificative ce nu corespundeau realității (...), au încheiat și semnat în cadrul proiectului 'Acces pe piața muncii — O șansă pentru tine' un număr de 17 contracte de împrumut fictive și retragerea, în baza acestora, din conturile Asociația Partida Romilor "Pro Europa" a sumei de 846.000 lei, sub pretextul restituirii unor datorii inexistente, sumele retrase provenind din plățile efectuate de către Ministerul Fondurilor Europene", se mai arată în comunicat.

Citește și: Prima țară din Europa în care prelevarea de organe se face automat

Potrivit procurorilor, sume de bani alocate de la bugetul de stat au fost obținute pe nedrept de către inculpații Nicolae Păun, Florentina Rotariu și Irina-Valeria Mărgărit și prin prezentarea, ca documente justificative, a unui număr de 2.018 convenții civile încheiate în mod fictiv de Asociația Partida Romilor, în virtutea derulării acțiunilor raportate către Departamentul de Relații Interetnice.

"În perioada 2010 — 2014, inculpații Păun Nicolae, Ivan Gheorghe, Paraschiv Iulian Costel, Mărgărit Valeria și Rotariu Florentina, pentru a disimula sumele de bani obținute în maniera de mai sus, au creat circuite financiare prin care au disimulat sumele de bani obținute din donații, în scopul de a da o aparență legală cheltuielilor din cadrul celor două proiecte. De asemenea, în același scop, inculpații Păun Nicolae, Paraschiv Iulian Costel și Rotariu Florentina s-au folosit de cele 17 contracte de împrumut amintite, încheiate în mod fictiv, pentru a retrage din conturile asociației suma de 846.000 lei, sub pretextul restituirii unor datorii inexistente. Totodată, în aceeași perioadă, inculpații Grigore Vasilica, Pepenel Valentin, Olteanu Carmen, Rotariu Florentina și Ivan Gheorghe au dobândit, cu titlu de salariu, sume de bani cunoscând că aceștia provin din fraudarea fondurilor aferente celor două proiecte", mai susțin procurorii anticorupție.

Citește și: Sienna Miller neagă că a plâns după maratonul de sex cu Ben Affleck / VIDEO

Din anchetă a mai rezultat că, pe 27 octombrie 2014, Irina Valeria Mărgărit a depus în conturile Asociației Partida Romilor "Pro Europa" suma de 268.500 lei, cunoscând proveniența ilicită a acesteia, respectiv din fraudarea fondurilor comunității europene și a celor provenite de la bugetul de stat.

La rândul său, deputatul Nicolae Păun este acuzat că, în perioada 2011 — 2015, în calitate de președinte al Asociației Partida Romilor "Pro Europa", a plătit lunar sume de bani fixe, în cuantum total de 216.502 lei, deputatului Mădălin Voicu și a asigurat un salariu în sumă totală de 194.241 de lei soției acestuia, Carmen Olteanu, în cadrul unuia din proiectele derulate de Asociația Partida Romilor.

Citește și: A concurat la Miss Univers, iar acum dezvăluie cum i-a facut avansuri Donald Trump: M-a invitat la el în camera de hotel / VIDEO

"Aceste foloase au fost oferite pentru ca deputatul Mădălin Voicu să intervină la funcționari și demnitari, intervenții concretizate în contextul validării proiectelor cu finanțare europeană, în contextul promovării unui proiect de lege privind amnistia contribuției de asigurări de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice și în legătură cu neîncasarea, de către ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise către persoanele angajate, în mod fictiv, în cadrul Partidei Romilor 'Pro Europa'", mai susțin procurorii.

În același context, ca urmare a demersurilor inițiate de deputatul Păun și mijlocite de deputatul Voicu, președintele ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, și vicepreședintele ANAF, Mihai Gogancea-Vătășoiu, au emis două circulare al căror scop era scutirea persoanelor angajate prin convenții civile la Asociația Partida Romilor și notificate de către organele fiscale că figurează cu debite restante aferente contribuției de asigurări de sănătate pentru anul 2012 de la plata acelor contribuții. De asemenea, organele competente erau notificate că acele persoane nu aveau această obligație de plată.

Citește și: ÎNTRE O DICTATURĂ ȘI O DEMISIE

"S-a dispus fie neîncasarea, prin necomunicare/ stoparea transmiterii către contribuabili a deciziilor privind regularizarea contribuției de asigurări sociale de sănătate pe anul 2012, fie neluarea măsurilor pentru încasarea contribuțiilor, în cazul deciziilor deja comunicate. Aceste acțiuni au produs, pe de o parte, un prejudiciu bugetului de stat (aferent neîncasării contribuțiilor sociale), iar pe de altă parte un folos patrimonial în beneficiul Asociației Partida Romilor 'Pro Europa'", se menționează în comunicat.

Procurorii mai arată că, în contextul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din anul 2012, Mădălin Voicu, folosindu-se de calitatea de președinte de onoare al Asociației Partida Romilor "Pro Europa", a solicitat și a obținut suma de 100.000 lei, care a fost utilizată în campania electorală. În plus, în perioada 2011 — 2015, Voicu a depus la Camera Deputaților declarații de avere fără a declara suma de 216.502 lei primită în tranșe lunare de la Asociația Partida Romilor, precum și încasarea contravalorii unui autoturism pe care l-a vândut către aceeași asociație.

Citește și: Şi-a băgat în posterior soluţii INTERZISE de medici! Cum arată după ŞASE ANI în care s-a injectat non-stop

Nicolae Păun mai este acuzat că, în perioada 2004 — 2015, în contextul în care deținea calitatea de deputat, a condus în fapt activitatea SC Niki Scorpion Alcom SRL, inclusiv prin reprezentarea acesteia, intermediind și facilitând obținerea de credite bancare pentru societate, a întocmit acte financiare și contabile justificative în contextul unor controale ale organelor fiscale. De asemenea, în perioada iulie — decembrie 2014, Păun ar fi diminuat creditul societății respective, prin vânzarea în condiții păguboase a unor terenuri aparținând acesteia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.