Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doar 18 luni de închisoare pentru Maria Butina, agenta rusă acuzată de spionaj în SUA

Youtube
maria butina

Maria Butina, care a pledat vinovat că este o agentă rusă, a fost condamnată vineri la 18 luni de închisoare de un tribunal din Washington pentru infiltrarea aparatului politic american prin legăturile sale cu NRA, puternicul lobby pro-arme, relatează France Presse potrivit Agerpres.

Inculpată pentru "complot" pentru "promovarea intereselor Rusiei" după arestarea sa în iulie 2018, ea este prima rusoaică a cărei vinovăţie a fost declarată prin anchetele asupra ingerinţelor Moscovei în campania prezidenţială din 2016 în Statele Unite.

Procurorii americani au explicat că au recomandat doar 18 luni de închisoare datorită "ajutorului constant pe care l-a acordat forţelor de ordine".

Maria Butina, în vârstă de 30 de ani, a cooperat cu justiţia americană după ce a pledat vinovat în decembrie că a acţionat ca agent al unei ţări străine fără să notifice oficial guvernul, un cap de acuzare calificat drept "spionaj light".

Avocaţii săi au susţinut totuşi că ea a petrecut deja nouă luni în închisoare şi au cerut să fie trimisă înapoi în Rusia după pronunţarea sentinţei.

"Maria este acuzată de a fi făcut diplomaţie paralelă şi lobby la conferinţe", a estimat unul dintre avocaţii ei.

Moscova, la rândul său, a denunţat acuzaţiile americane ca "neîntemeiate" şi o "inchiziţie politică".

Originară din Siberia, ea s-a făcut remarcată de lobby-ul conservator american din 2014 militând pentru o organizaţie pro-arme rusă, "Dreptul la arme".

Pe reţelele sociale, tânăra cu păr lung roşcat a denunţat reglementarea strictă privind armele în ţara sa, apărând adesea cu un pistol în mână.

În timpul vizitelor în Statele Unite, ea s-a întâlnit din 2015 cu responsabili ai National Rifle Association (NRA), cel mai mare lobby american de arme, apropiat partidului republican.

Potrivit acuzării, ea a lucrat sub conducerea lui Aleksandr Torşin, politician şi bancher apropiat preşedintelui rus Vladimir Putin, vizat de sancţiuni americane din aprilie.

Justiţia americană consideră că în ciuda lipsei legăturilor dintre acuzată şi serviciile ruseşti de informaţii, ea a făcut parte dintr-un complot al Kremlinului de a se infiltra şi perturba sistemul politic din SUA, mai ales în timpul alegerilor din 2016 care au condus la victoria lui Donald Trump.

Dar cazul său nu pare să fie legat de ancheta în toate direcţiile a procurorului special Robert Mueller privind amestecul Rusiei. Raportul său, publicat săptămâna trecută, a concluzionat că nu a existat nicio înţelegere între membrii echipei Trump şi Rusia, în ciuda multor contacte.

Încheierea acestui proces are loc în timp ce în Rusia un american, Paul Whelan, a fost arestat la sfârşitul lunii decembrie şi acuzat de spionaj.

Unii observatori cred că el ar putea servi drept monedă de schimb.

Washingtonul "trebuie să ţină seama de faptul că ei au un american şi noi avem un rus", a estimat Steven Hall, fost şef al diviziei de operaţiuni ruse la CIA.

Dar această teză este respinsă de fratele lui Paul Whelan. "Nu există niciun motiv să credem că rezultatul audierii (de vineri) va afecta detenţia lui Paul", a declarat David Whelan pentru AFP

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.