Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doar polonezii ne depășesc! Aproape 500.000 de români au cerut dreptul de a trăi și a munci în Regatul Unit și după Brexit

rfi.fr
Brexit

Peste 2,45 milioane de cetăţeni UE au primit dreptul de a trăi şi a munci în Regatul Unit după Brexit, în timp ce unui număr de şase persoane cu istoric infracţional ''grav sau persistent'' li s-a refuzat acest drept, informează joi agenţia de presă britanică PA.

În luna decembrie au subscris încă 163.00 de persoane la schema de înregistrare a statutului în Regatul Unit, ceea ce face ca numărul total al solicitărilor primite de Ministerul de Interne de la Londra să ajungă la 2,757 milioane, informează agerpres.ro.

Citește și: Klaus Iohannis a decretat! Fotograful său a fost decorat

Majoritatea cererilor au fost depuse de persoane care trăiesc în Anglia (aproximativ 2,528 milioane), 135.800 în Scoţia, 44.700 în Irlanda de Nord şi 44.100 în Ţara Galilor.

Din totalul subscrierilor primite până în prezent de autorităţile Regatului Unit, cele mai multe (512.300) au fost făcute de cetăţeni polonezi, care sunt urmaţi de români (435.700) şi italieni (291.000).

Citește și: Radu Tudor intră în ei: `Nu trebuie să aşteptăm`!

Aproximativ 900.000 de imigranţi din state ale Uniunii Europene aflaţi în Marea Britanie nu au depus deocamdată cereri pentru reglementarea situaţiei după retragerea ţării din UE, informează cotidianul The Guardian.

Estimările au fost făcute în contextul în care Parlamentul European a atras atenţia că cetăţenii europeni rămaşi în Marea Britanie după Brexit riscă să fie discriminaţi atunci când caută locuinţe ori locuri de muncă.

Citește și: Olguța Vasilescu mută tunurile pe Guvernul Orban: ‘Ca să știți pentru cine se bate PNL’

Unii specialişti au exprimat preocupare în legătură cu statutul imigranţilor din state membre ale Uniunii Europene după retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

"Premierul Boris Johnson a promis că va garanta automat drepturile acestor oameni, dar datele actuale arată că sistemul Guvernului de acordare a statutului reglementat este oricum altfel dar nu automat", a reracţionat Christine Jardine, un politician din cadrul Partidului Liberal-Democrat.

Citește și: Acuze la adresa lui Marcel Vela: Nu există resurse alocate în acest scop

Potrivit schemei de înregistrare a statutului, cetăţenii UE care trăiesc continuu în Regatul Unit timp de cinci ani pot primi statutul de rezident permanent (settled status), în baza căruia beneficiază de aceleaşi drepturi de a munci şi a studia şi acces la sistemul de ajutoare sociale la fel ca în prezent. De asemenea, cei eligibili pot solicita obţinerea cetăţeniei Regatului Unit.

Înregistrarea trebuie să fie făcută până la finalul lui iunie 2021 în cazul unui Brexit cu acord sau până la 31 decembrie 2020 în eventualitatea unui Brexit fără acord.

Citește și: Klaus Iohannis a decretat! Fotograful său a fost decorat

În luna octombrie, ministrul britanic pentru securitate Brandon Lewis a indicat că cetăţenii UE ar putea fi expulzaţi dacă ei nu subscriu la schema de înregistrare a statutului până la data-limită.

Joi, Lewis a spus că ''cetăţenii UE sunt prietenii şi vecinii noştri şi apreciem contribuţia imensă pe care o aduc ţării noastre''.

Citește și: Radu Tudor intră în ei: `Nu trebuie să aşteptăm`! .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.