Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dobânda Libor dispare pentru majoritatea valutelor

lira sterlina

Autoritatea care reglementează pieţele financiare din Marea Britanie (FCA) a anunţat vineri că rata dobânzii Libor nu va mai putea fi utilizată pentru majoritatea valutelor începând din 31 decembrie 2021, transmit AFP şi Reuters.

Libor sau London Interbank Offered Rates a fost mult timp rata interbancară de referinţă în sectorul financiar mondial, fiind utilizată pentru a stabili dobânzile utilizate în contracte în valoare de 260.000 de miliarde de dolari la nivel mondial. Libor este calculat pe baza datelor trimise de un panel de bănci cu privire la dobânzile pe care cred că le vor percepe alte bănci pentru a se împrumuta între ele, scrie agerpres.ro.

Citește și: Denise Rifai atrage atenția lui Klaus Iohannis și Guvernului Cîțu: ‘Precedentul ce s-ar crea e cu mult mai periculos chiar și decât bătaia încasată de români pe 10 august’

Însă după o serie de scandaluri răsunătoare, în care mai multe bănci importante au primit amenzi în valoare de miliarde de dolari pentru că au manipulat acest indicator, rata Libor va fi înlocuită cu dobânzile calculate de băncile centrale.

"Anunţul de astăzi marchează capitolul final al unui proces care a început în 2017: să eliminăm dependenţa de dobânzile Libor nesustenabile şi să construim o fundaţie mai robustă pentru sistemul financiar. Având în vedere că timpul care a mai rămas este limitat, mesajul meu către firme este unul clar: acţionaţi acum pentru a finaliza tranziţia până la sfârşitul lui 2021", a declarat guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey.

Citește și: Nicușor Dan dezvăluie care este starea relației cu PNL și USR PLUS: ‘În măsura în care îmi vor solicita întâlniri unu la unu vorbesc, pentru că întâlniri periodice avem la două săptămâni cu toți primarii’

În prezent se publică zilnic 35 de dobânzi LIBOR diferite, de la cea peste noapte la cea pe 12 luni, pentru cinci valute diferite (liră sterlină, euro, franc elveţian, yen japonez şi dolar american). Din aceste 35 de dobânzi Libor, 26 vor înceta de la 31 decembrie 2021. Două versiuni în dolari vor continua până la mijlocul lui 2023 pentru contractele existente, aşa cum a anunţat anterior Rezerva Federală americană.

Mai multe bănci importante şi societăţi de brokeraj din Europa şi SUA precum Deutsche Bank, UBS, RBS, Société Générale sau Rabobank, au primit amenzi consistente pentru că au manipulat ratele dobânzilor Euribor şi a echivalentului său pe piaţa londoneză - Libor (London Interbank Offered Rate).

Citește și: Elena Udrea: ‘Sunt un om liber, am un copil, vreau să îl cresc în libertate. Oamenii care nu cred în Dumnezeu de ce s-ar speria de blesteme?’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.