Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doctrina Biden, cea mai mare realiniere strategică de la tratatul de la Camp David (NYT)

Newsweek
Joe Biden

Administrația președintelui american Joe Biden se apropie de o nouă doctrină care implică un impuls fără precedent pentru a avansa imediat crearea unui stat palestinian demilitarizat, dar viabil, spune Thomas Friedman de la The New York Times.

Planul, scrie Friedman, „ar implica o formă de recunoaștere de către SUA a unui stat palestinian demilitarizat din Cisiordania și Fâșia Gaza, care ar urma să apară numai după ce palestinienii ar fi dezvoltat un set de instituții și capacități de securitate definite, credibile pentru a se asigura că acest lucru. Statul era viabil și că nu ar putea niciodată amenința Israelul”.

Ceea ce se numește noua „Doctrină Biden” ar include, de asemenea, consolidarea legăturilor cu Arabia Saudită, alături de o normalizare a legăturilor dintre Riad și Ierusalim și menținerea unei poziții militare dure împotriva Iranului și a împuterniciților săi.

Asaltul în masă al Hamas din 7 octombrie în Israel „forțează o regândire fundamentală a Orientului Mijlociu în cadrul administrației Biden”, scrie Friedman.

„Dacă administrația poate să reunească acest lucru – un uriaș dacă – o doctrină Biden ar putea deveni cea mai mare realiniere strategică din regiune de la tratatul de la Camp David din 1979”, susține el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.