Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DOCUMENT - Ce obiective are PNL pentru alegerile europarlamentare

PNL
lansare pnl

PNL va lansa pe 13 mai programul pentru alegerile europarlamentare. Printre obiectivele liberalilor sunt eliminarea vizei turistice pentru românii care vor să călătorească în SUA sau reabilitarea termică a 500.000 de apartamente din România din bugetul UE, potrivit documentului obținut de MEDIAFAX.

Citește și: ALERTĂ - Judecătorul Cristi Danileţ, sancţionat disciplinar de CSM cu reducerea indemnizaţiei

Programul politic al PNL la alegerile pentru PE este sub sloganul „România în primul rând. E timpul României!”.

Printre obiectivele care vor fi anunțate de liberali pe 13 mai, în cadrul unui eveniment ce va avea loc la un hotel din Capitală, vizează domenii precum agricultura, infrastructura, turismul, dar și mass-media.

Potrivit documentului obținut de MEDIAFAX, liberalii doresc eliminarea vizelor turistice pentru cetățenii români care călătoresc în Statele Unite.

  • „Pentru românii care călătoresc în Statele Unite: Europarlamentarii Partidului Național Liberal vor cere încă din prima zi de mandat Comisiei Europene să intensifice dialogul cu administrația americană pentru ca în prima parte a mandatului de europarlamentar să eliminăm vizele turistice pentru cetățenii români care călătoresc în Statele Unite”, se arată în document.

O altă propunere se referă la înființarea unui mecanism care să monitorizeze situația statului de drept și respectarea drepturilor fundamentale în toate statele Uniunii Europene.

Un alt obiectiv asumat de PNL îl reprezintă reabilitarea termică a 500.000 de apartamente din România cu fonduri din bugetul Uniunii Europene pe perioada 2021-2027.

Combaterea fake news și digitalizarea

Liberalii mai vor înființarea unui Centru European Permanent care să monitorizeze și să combată fenomenul fake news (știrilor false - n.r.).

  • „Înființarea Centrului European pentru Monitorizarea și Combaterea Dezinformării va contribui la coordonarea eforturilor naționale și dezvoltarea unor metodologii comune la nivel european pentru combaterea fenomenului. Pentru acces la tehnologiile viitorului: PNL sprijină crearea unui program strategic de investiții în tehnologiile viitorului: inteligenta artificială, blockchain, computere de înaltă performanță, imprimarea 3D, conectivitate 5G, orașe și sate inteligente”, conform sursei citate.

PNL are idei și în domeniul digitalizării.

  • „Pentru alfabetizare digitală: PNL va sprijini crearea unui program național de formare în domeniul digital dedicat persoanelor fizice și IMM-urilor. Domeniile eligibile vor porni de la limbaje de programare până la tehnologii avansate. Acest program poate fi extins și altor categorii ale populației precum șomeri si pensionari. Pentru o interacțiune mai simplă cu statul: Romania este pe ultimul loc in Europa la servicii realizate online și servicii publice digitale pentru întreprinderi (e-government). PNL sprijină adoptarea componentelor open-source din Mecanismul pentru Conectarea Europei în domeniul digital pentru livrarea mai rapida și mai sigura a acestor servicii. PNL va propune digitalizarea completă, prin intermediul fondurilor structurale, a registrului funciar și de cadastru pentru a face înregistrarea proprietăților mai ușoară si mai sigură”, se arată în programul politic al partidului.

Școlile de meserii, după model european

Un alt obiectiv al liberalilor costă în redeschiderea școlilor de meserii după modele de succes din Europa inclusiv pentru domeniile digitale: „Europarlamentarii PNL vor propune un Summit european anual care să includă reprezentanți din domeniul educației din toate statele Uniunii Europene, asigurându-se astfel un schimb de bune practici”.

PNL va sprijini introducerea de programe de antreprenoriat în universități și licee cu scopul clar de valorificare eficientă a resurselor locale. Liberalii mai vor înființarea, cu ajutorul fondurilor europene, a unei competiții de idei de afaceri. Nu în ultimul rând, PNL dorește aplicarea unui program de monitorizare a evoluției mediului antreprenorial din România aliniat practicilor europene și internaționale”.

Citește și: Klaus Iohannis LOVEȘTE cu o nouă sesizare la CCR - Șeful statului a depistat modificări neconstituționale făcute pe o lege

  • „PNL dorește să folosească fonduri structurale și naționale pentru îmbunătățirea cu 50% a accesului la capitalul de risc pentru investitori prin crearea unei scheme de investiții în sectoarele strategice. PNL susține crearea de rețele regionale si a unei asociații naționale a Business Angels în România inclusiv sprijinirea în primii ani prin fonduri europene pentru formare și schimb de experiență cu rețelele mai experimentate din Europa (EBAN)”, precizează documentul.

Suport pentru IMM-uri printr-o legislație simplificată

PNL va sprijini în cadrul Parlamentului European evoluția cadrului de reglementare european pentru ofertele inițiale de monede (ICOs) și registrul electronic descentralizat (DLTs) în contextul noului plan de acțiune FinTech al Uniunii Europene.

Citește și: Unul dintre procurorii care au instrumentat dosarul lui Blejnar, după condamnare: Uman, nu mă pot bucura/ Dovedește respectarea normelor

„Pentru a sprijini micro-întreprinderile, startup-urile si scaleup-urile inovatoare, dar și pentru a proteja investitorii, Uniunea Europeană trebuie să creeze un regim legislativ favorabil pentru ICO-uri care să nu împovăreze aceste proiecte dar care să le ofere certitudine legală. PNL va susține în Parlamentul European o schemă europeană pentru Startup-uri și Scaleup-uri care să promoveze și să faciliteze participarea angajaților la profit (prin deținerea de acțiuni)”, argumentează liberalii, potrivit sursei citate.

Reabilitatea drumurilor județene și facilități și Programul „Prima fermă”

PNL sprijină, totodată, crearea unui proiect național pentru reabilitarea drumurilor județene în următorii 3 ani folosind fondurile structurale europene.

În domeniul agriculturii, partdul condus de Ludovic Orban propune înființarea „Programului prima fermă” care se adresat tinerilor prin subvenționarea dobânzii aferente creditului necesar achiziționării de teren pentru dezvoltarea fermei. PNL mai propune „Programul prima seră” care să fie finanțat prin fonduri europene prin care fermierii își vor putea construi sere.

Citește și: BREAKING Comisia Europeană a revizuit ÎN SCĂDERE prognoza privind creșterea economiei românești

Liberalii susțin și ideea unui program de tip „Rabla” pentru achiziționarea de utilaje necesare agriculturii. De asemenea, europarlamentarii PNL vor propune crearea unei capacități de cercetare la nivel european a virusului pestei porcine africane. Această propunere va putea fi sprijinită în cadrul programelor de finanțare europene pentru cercetare.

Un alt obiectiv care va fi asumat de PNL vizează aderarea României la zona Euro și la Spațiul Schengen. Formațiune va susține și extinderea numărului de grăniceri în cadrul Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă.

Lista PNL

Partidul condus de Ludovic Orban are pe lista 42 de candidaţi în total. Liberalii deschid lista la europene cu jurnalistul Rareş Bogdan, urmat de Mircea Hava, primar Alba Iulia, Siefried Mureşan, europarlamentar, Daniel Buda, europarlamentar, Adina Vălean, europarlamentare, Vasile Blaga fost co-preşedinte PNL şi fost preşedinte PDL, Dan Motreanu, fost deputat, Gheorghe Faclă, primar Arad, Cristian Buşoi, europarlamentar, Marian-Jean Marinescu, europarlamentar, Vlad Nistor şi Mihai Ţurcanu. Alegerile pentru Parlamentul European au loc pe 26 mai.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.