Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DOCUMENT Ce salariu avea Mihai Eminescu

Arhivele Naționale ale României

Vineri, Aula Bibliotecii Academiei Române găzduiește lansarea unei cărți ce va face lumină asupra multor lucruri neștiute din viața lui Mihai Eminescu.

”Eminescu, profesor de statistică”, editată de Editura Institutului Național de Statistică, vine cu documente de la Arhivele Naționale ale Românei despre o perioadă din viața lui Eminescu pe care puțini eminescologi au analizat-o. Avându-i ca autori pe Tudorel AndreiCristi Șelaru și Vladimir Alexandrescu, publicația aduce în premieră în atenția publicului larg documente despre perioada pe care Eminescu a petrecut-o la Școala Comercială din Iași, în anul școlar 1884-1885, unde a fost profesor la catedra de statistică și geografie.

Citește și: Se lansează cartea care schimbă tot ce se știa despre Mihai Eminescu

Printre documentele publicate în carte se află și statele de prezență. Din acestea aflăm ce salariu avea Mihai Eminescu ca profesor de statistică și geografie. Statul de prezenţă şi achitarea personalului Şcolii Comerciale din laşi pe luna ianuarie îl are pe Mihai Eminescu pe poziția a treia, iar la rubrica ”Funcțiunea și numirea postului” este trecută informația ”prof de Geografie”. Salariul pe care Eminescu l-a încasat: din 252 de lei i se opreau 25,2 lei pentru fondul casei pensiilor. Din suma rămasă, 226,8 lei, i se mai rețineau 11,34 lei, sub titlul de taxă 5%, iar leafa primită de poet a fost de 215,46 lei. Statul este semnat de Eminescu.


”Eminescu, profesor de statistică” va fi lansată vineri, 20 octombrie, la ora 11:00. Cartea beneficiază și de o ediție în limba engleză, o premieră pentru o astfel de lansare, traducerea fiind asigurată de Adelinda Șelaru, profesoară de limba engleză la Școala Gimnazială ”Avram Iancu”, din București.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.