DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

DOCUMENT Cum atrăgea USR fonduri ILEGALE: Decizia judecătorilor în procesul Uniunii

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Dan Barna

Uniunea Salvați România a pierdut în instanță lupta cu Autoritatea Electorală Permanentă, prin care formațiunea politică a contestat confiscarea sumei de 30.422 de lei obținută în urma subînchirierii spațiului partidului către birourile parlamentarilor useriști. În plus, AEP a constatat, în urma controalelor contabile la sediul partidului, că formațiunea a mai plătit din banii statului și peste 9.183 de lei comision unei firme imobiliare pentru a-i găsi spațiul în care în prezent își are sediul pe Bulevardul Aviatorilor, ceea ce contravine legii, potrivit psnews.ro.

DOCUMENTUL poate fi citit AICI

PS News a prezentat motivarea instanței în procesul pierdut de USR și modul în care partidul lui Dan Barna a încălcat conștient legea de mai multe ori, doar pentru a se abona la banii statului și pentru a-și umfla buzunarele în campania electorală din contracte de subînchiriere.

În motivarea judecătorilor se arată cum Dan Barna și colegii săi „fără penali”, apărători ai justiției, au încălcat legea cu scopul de a obține subvenția parlamentarilor pentru birourile din teritoriu. Uniunea Salvați România a închiriat sediul din Aviatorilor de la o societate comercială, iar, ulterior, l-a subînchiriat parlamentarilor săi pentru a pune mâna ilegal pe subvenția primită de parlamentari pentru birourile din teritoriu.

Citește și: Semnal grav al unui fost șef SIE: Anumiți lideri politici s-au folosit de coronavirus pentru a-și consolida puterea

USR a depus plângere, în primă fază, la Judecătoria Sector 1 pentru a obține anularea sancțiunilor aplicate de AEP. Judecătorii le-au dat câștig de cauză celor de la AEP. USR a atacat decizia cu apel la Tribunalul București.

„Ca motive de nelegalitate a aceluiași proces verbal, petenta (USR) a invocat faptul că acesta nu cuprinde locul săvârșirii contravenției, nu este semnat de către contravenient sau de către un martor, aspecte care atrag, în opinia sa, nulitatea absolută”, se arată în motivarea judecătorilor.

În apărarea sa, intimata (AEP) s-a apărat și a precizat că useriștii au încălcat prevederile legii de două ori: „Prin urmare, fondurile pe care le-a obținut din această subînchiriere nu sunt fonduri legale și nu puteau fi obținute potrivit art. 16 alin. 1 din lege. Vizavi de folosirea subvenției de la bugetul de stat pentru plata acelui comision de intermediere a închirierii, deci pentru comisionul agenției imobiliare, este o plată care nu se putea plăti din subvenția de la bugetul de stat”, se arată în motivarea instanței, prezentată de redacția PS News.

Citește și: Gabriela Firea reacție privind candidatura lui Marcel Vela la Primăria Capitalei: Pentru mine, orice candidat este de luat în seamă

Judecătorii de la Tribunalul București au arătat că USR a închiriat spațiul de la o societate comercială – Societatea Ludic Organization Of Various Environments – , pentru care a plătit un comision unui agenții imobiliare – Intermedias SRL – în valoare de 9.183 lei, ceea ce este ilegal. „Instanța a apreciat că plata comisionului de intermediere nu se încadrează în niciuna dintre ipotezele limitativ prevăzute de textul anterior redat.” Doar că în contractul de închiriere, societatea comercială a permis doar subînchirierea către birourile parlamentare sau alte filiale USR, tocmai pentru ca „fără penali” să poată să sustragă ilegal banii statului.

Tribunalul București a menținut decizia Judecătoriei Sector 1 și a respins apelul USR, pe motiv că este interzisă subînchirierea spațiului unui partid politic către birourile parlamentare atunci când spațiul a fost închiriat de la o societate comercială. O formațiune politică ar putea să facă asta doar cu un spațiu închiriat de la autoritățile administrației publice locale. În concluzie, sumele obținute de USR prin subînchirierea spațiului către birourile parlamentarilor sunt ilegale. În procesul verbal s-a constatat că USR ar fi obținut în anul 2017, prin contracte de subînchiriere către birourile parlamentarilor, suma de 30.422 de lei.

Citește și: E ruptură în PSD! Codrin Ștefănescu a explodat: Partidul este predat la cheie

Fapta de subînchiriere a spațiului către birourile parlamentare „constituie contravenție”, menționează instanța, și se sancționează cu amendă de la 10.000 de lei la 25.000 de lei. În speța USR, „s-a aplicat sancțiunea avertismentului și s-a propus confiscarea de la contravenient a sumei 30.422,00 lei.”

Mai mult, Tribunalul București a menținut și decizia judecătorilor privitoare la comisionul către agenția imobiliară, precizând că a fost achitat ilegal din banii statului, judecătorii arătând că Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale nu prevede astfel de cheltuieli, ce puteau fi achitate din alte sume (cotizații, împrumuturi etc).

În plus, pentru suma plătită către agenția imobiliară, USR risca și o altă amendă cuprinsă între 15.000 de lei și 50.000 de lei pentru încălcarea legii. Judecătorii s-au limitat la un avertisment și „confiscarea de la contravenient a sumei de 9.183,00 lei.”

Uniunea Salvați România a continuat să funcționeze cu contracte de subînchiriere, chiar și după confiscarea sumelor de bani, după cum recunosc chiar useriștii în ședința de la partid. S-a renunțat la contractele de subînchiriere aplicate de USR abia în anul 2019. USR a continuat să atragă ilegal banii statului, din subvenția primită de parlamentari pentru birourile din teritoriu, chiar și după ce AEP le-a spus că este ilegală subînchirierea.

Judecătorii Tribunalului București au respins apelul USR în septembrie 2019.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.