Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DOCUMENT: Eroarea judecătorului care a schimbat cursul alegerilor locale din 2016

CCR

Alegerile locale din 2016 puteau avea un alt curs, dar o eroare a judecătorilor de la Tribunalul București a schimbat întregul joc. Excepția de necostituționalitate ridicată de jurnalistul Liviu Avram a fost declarată inadmisibilă de Curtea Constituțională, astfel că judecătorii Curții Constituționale nu s-au mai pronunțat pe fondul problemei.

În fața Tribunalului București Liviu Avram a cerut puțin, dar a primit mult. ”Fără a ridica o excepție de neconstituționalitate, întrucât acest lucru încă nu este posibil legal, solicit extinderea controlului de constituționalitate și asupra prevederilor cuprinse la Articolul 101, aliniatele 2 și 3, din aceeași lege”.

content-image

Solicitarea lui Liviu Avram venea în contextul în care el deja contestase articolele 49 și 50, ale aceleiași legi. Extinderea controlului de constituționalitate se dispune de către Curtea Constituțională, nu de către Tribunal, dar asta este altă poveste.

Pentru că au decis să accepte ridicarea excepției de neconstituționalitate, judecătorii de la Tribunalul București ar fi trebuit să urmeze niște pași procedurali și aici s-a făcut tot jocul la Curtea Constituțională.

Una dintre proceduri sună cam așa: ”Sesizarea Curții Constituționale se dispune de către instanța în fața căreia s-a ridicat excepția de neconstituționalitate, printr-o încheiere care va cuprinde punctele de vedere ale părților, opinia instanței asupra excepției și va fi însoțită de dovezile depuse de părți.”.

Aici este problema: din dosarul trimis de Tribunalul București către Curtea Constituținoală lipsește ”Opinia instanței asupra excepției”.

Judecătorii CCR au declarat ridicarea excepției ca fiind inadmisibilă din cauza unui articol din legea de funcționare a Curții Constituținoale. La Articoul 10, alineat 2 se spune în felul următor: ”Sesizările trebuie făcute în formă scrisă și motivate”.

Mai pe scurt și mai puțin tehnic lipsește o motivare, așa că judecătorii CCR nu au putut intra pe fondul problemei. Judecătorii CCR mai au astăzi încă un lot mare de contestații la legea 115/2015, privind alegerea autorităților locale, dar cum campania este deja în toi, este greu de crezut că ceva se mai poate schimba.

content-imagecontent-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.