Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Document exploziv - Bubuie nervii în USR după întâlnirea dintre Dan Barna și Dacian Cioloș

Digi24
ciolos barna

Discuțiile între Dan Barna și Dacian Cioloș, pentru liste comune la europarlamentare, a creat nemulțumiri în USR, potrivit unor surse politice. Într-un document obținut de MEDIAFAX, Barna a transmis un mesaj în care explica situația, dar le și cerea colegilor să nu mai atace public formațiunea.

Acest mesaj, care are 13 pagini, a fost transmis, luni dimineață, de către liderul USR, Dan Barna, în care acesta oferea explicații colegilor de partid despre întâlnirea pe care a avut-o duminică cu Dacian Cioloș, spunându-le acestora "nu aveți de ce să vă îngrijorați", potrivit documentului intern transmis pe un grup de Facebook al formațiunii intitulat "Poiana", obținut de MEDIAFAX.

"Am văzut că a creat emoție întâlnirea mea de ieri (duminică -n.r.) cu Dacian Cioloș. Vă spun privindu-vă în ochi prin ecran că nu aveți de ce să vă îngrijorați. USR nu este o victimă, nu știu dacă a fost vreodată, dar de o vreme bună nu este cert o victimă. Vă spun explicit că nimic din ce s-a petrecut ieri (duminică – n.r.) nu a fost o întâmplare surprinzătoare. Am asumat o întâlnire firească de stat de vorbă despre ce variante avem pe masă, pentru că în acest context de emoție publică cu ordonanța și căutarea de opțiuni trebuie ca USR să genereze o perspectivă vizibilă de speranță. Aceasta este cheia în care trebuie citit evenimentul de ieri", a spus Dan Barna, în mesajul adresat colegilor din USR.

BOMBĂ în Parlament: Eugen Teodorovici va da explicații privind înghețarea salariilor

Acesta vorbește despre existența a două viziuni în partid, cea a unui USR cu țeluri mari, de guvernare și câștigare a alegerilor, și o alta care pune USR în lumina unui "partid relativ de nișă".

"Am citit reacțiile voastre, temerile, îndoielile. Le știu și sunt conștient de ele. Dar vă spun un lucru pe care vreau să îl avem cu toți în vedere: politica o facem pentru electorat nu pentru noi înșine. Avem două viziuni în partid: Să câștigăm alegerile și să guvernăm pentru a salva România sau să rămânem un partid relativ de nișă, simpatic și vocal", prevede documentul intern al USR.

În schimb, Dan Barna le reproșează colegilor scurgerea de informații din interiorul partidului, amintindu-le de un sondaj IMAS care arăta că 70% dintre cei chestionați își doresc o candidatură pe liste comune a USR și Mișcarea România Împreună. Liderul USR mai spune că unii membrii înțeleg greșit transparența, amintind de zicala: "știți elasticul descusut la chiloți, dar eu sunt un profesionist".

"Săptămâna trecută am pus pe Poiana sondajul IMAS la ora 4 dimineața, La ora 10 era deja în presă, confirmat că s-a scurs de la noi. Poiana este prin urmare un spațiu cvasi public, în sensul că avem colegi care cred că transparența înseamnă să începi un interviu, spunând de la început că «știți elasticul descusut la chiloți, dar eu sunt un profesionist». De aceea am să vă recomand să postați pe Poiană având această perspectivă în minte. De aceea secțiunea de întrebări suplimentare legate de relația USR-RO100 din sondaj a fost discutată de Biroul Național confidențial. Ce pot să vă spun aici este că 90% din electoratul nostru comun ar vota lista comună și peste 70% doresc explicit", a mai spus Dan Barna.

Donald Trump amenință că scoate armata în stradă: situație EXPLOZIVĂ la granița de sud

Acesta își încheie mesajul cu solicitarea de a nu mai ataca partidul și colegii din USR, în schimb să-și focuseze atenția și energia în pregătirea pentru guvernare.

"Prin urmare vă cer să nu mai ieșiți public atacând colegii și partidul în campania de europarlamentare sau în afara ei pe logica că informația e publică și să canalizați energia să vă pregătiți și să deveniți mai buni pe domenii de guvernare pentru că vom avea nevoie de fiecare dintre noi pentru guvernarea care vine peste noi", conchide Barna, conform documentului.

Mesajul intern al liderului USR vine în contextul unor voci care acuză lipsa de transparență și democrație în partid și faptul că Barna a mers singur, duminică, ca să negocieze Cioloș, au explicat, pentru MEDIAFAX, surse politice. Astfel, unii membrii USR se întreabă unde mai este transparența și democrația, dacă "Barna a bătut palma cu Cioloș" și ca să-l pună pe fostul premier cap de listă la alegerile europarlamentare.

Sursele menționate au adăugat, pentru MEDIAFAX, că există nemulțumiri în USR, inclusiv din tabăra lui Dan Barna, și față de faptul că Cioloș a semnat printre ultimii campania "Fără penali", iar apoi și-a asumat și el campania respectivă, cu toate că nu s-a implicat activ.

Contactat de MEDIAFAX pentru detalii despre nemulțumirile din USR și documentul care circulă în grupurile interne, președintele formațiunii Dan Barna a spus că își asuma mesajul și că e posibil ca în partid să existe și persoane de rea credință "care să folosească corespondența internă pentru alte interese".

"Este o perioadă internă la USR și e foarte posibil să fie și persoane de rea credință în rândul membrilor care să folosească corespondența internă pentru alte interese. USR e un partid viu, dinamic care comunică foarte mult în mediul online și acestea sunt riscurile inerente care comunică în mediul online", a declarat Dan Barna pentru MEDIAFAX.

Liderul USR, Dan Barna, și fostul premier Dacian Cioloș au confirmat, pentru MEDIAFAX, că au vorbit, duminică, despre posibilitatea ca USR și MRÎ să candideze pe liste comune la alegerile europarlamentare din 2019, însă discuțiile nu s-au concretizat cu o decizie în acest sens.

În acest context, Barna a declarat luni, la Parlament, că peste 70% din electoratul formațiunii pe care o conduce susține ca partidul să candideze pe liste comune la alegerile europarlamentare din 2019 cu partidul lui Dacian Cioloș.

Întrebat dacă fostul premier tehnocrat va fi cap de listă la alegerile europarlamentare, Barna a răspuns: "Vom discuta și aceste aspecte când vom ajunge în momentul acela. Detaliile concrete le vom discuta în întâlnirea reprezentanților celor două partide, în săptămânile următoare".

Peste 80 de membri ai USR s-au înscris în cursa internă pentru alegerea candidaţilor la europarlamentarele din primăvara anului viitor, anunț formațiunea pe 24 septembrie, într-un comunicat de presă. Campania internă se va desfăşura timp de două luni de zile, începând cu 1 octombrie 2018 şi până pe 29 noiembrie 2018 şi va include dezbateri, prezentări şi turnee de promovare a candidaţilor, potrivit sursei menţionate. Procesul de votare va debuta pe 22 noiembrie 2018, la ora 12.00 şi se va încheia în data de 29 noiembrie 2018, la ora 12.00.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.