DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

DOCUMENT - Greciei i se propune renunţarea la suveranitate fiscală

grecia

Miniştrii de finanţe din zona euro (Eurogrup) au transmis duminică liderilor statelor lor un document care evocă în mod clar opţiunea unei 'ieşiri temporare a Greciei din zona euro', în cazul în care nu se ajunge la o înţelegere. Pentru a se evita această situaţie, grecii trebuie să ia o serie de măsuri, printre care şi renunţarea la suveranitatea fiscală.

„În cazul în care nu se va reuși să se ajungă la un acord, Greciei i se va propune negocierea rapidă a ieșirii temporare din zona euro, cu posibilitatea de a-și restructura datoria”, se arată în draftul obținut de ziariști.

Acest pasaj este trecut între paranteze, ceea ce înseamnă că nu întrunește consensul miniștrilor de finanțe și că revine șefilor de stat să tranșeze problema. Este, însă, pentru prima dată când o astfel de opțiune este menționată atât de clar într-un document, potrivit Digi24.

VEZI AICI DOCUMENTUL!

Documentul are patru pagini și este rezultatul a 15 ore de negocieri intense între miniștri și instituțiile europene. Sunt două tabere: una care susține o atitudine dură față de Atena, iar celalaltă este mai îngăduitoare. Ca dovadă: 11 paragrafe din aceste patru pagini sunt între paranteze.

Eurogrupul cere mai multe măsuri Atenei, între care unele sunt interpretate ca fiind o renunțare la suveranitate, pentru că, de pildă, Grecia va trebui să prezinte anumite proiecte de lege mai întâi instituțiilor europene și abia apoi vor putea fi votate de Parlament.

Un al treilea plan de ajutor financiar de care ar avea nevoie Grecia s-ar ridica la 82-86 miliarde de euro, iar Atena ar trebui să ia măsuri fiscale sau să treacă la privatizări.

În schimb, nu s-a ajuns la consens în ceea ce privește spinoasa chestiune a sustenabilității și a unei eventuale restructurări a datoriei Greciei. Și acest pasaj este trecut între paranteze.

Principala problemă pe care o are Grecia ține de credibilitate. Tocmai de aceea, Atenei i se cere ca până miercuri, 15 iulie, să ia de urgență măsuri legislative în privința anumitor dosare „fierbinți”. Este vorba în special de TVA, pensii, Codul de procedură civilă, independența Institutului Național pentru Statistică. Aceste noi legi sunt precondiții pentru reluarea discuțiilor privind un nou plan de ajutor.

În negocierile viitoare, Greciei i se va cere să-și liberalizeze economia modificând, de exemplu, reglementările în vigoare ce țin de: sectorul energetic, al pensiilor, pieței muncii, munca duminica, perioadele de soldare, brutării sau comerțul cu lapte.

La acestea, Eurogrupul a adăugat patru condiții: mai multe privatizări, reducerea comisioanelor de administrare, facilitarea activității de monitorizare din partea instituțiilor internaționale și dreptul ca instituțiile internaționale să avizeze proiectele normative grecești.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.