Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DOCUMENT - Mafia lemnului JUBILEAZĂ! Avertismentul Asociației Forestierilor către ministrul Mediului: 'Munca este dublă și inutilă!'

lemn

Asociația Forestierilor din România îi atrage atenția ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, că implementarea softului SUMAL 2.0 ar putea aduce prejudicii pădurilor din țara noastră. Reprezentanții asociației fac câteva recomandări autorităților în privința implementării noului soft, care se dorește a fi cel mai important instrument în lupta cu tăierile ilegale de pădure.

Citește și: Ionel Dancă, despre cazul Violetei Alexandru: 'Este un subiect inventat!'

„Domnule ministru, am analizat cu atenție intenția autorității publice centrale care răspunde de silvicultură de a operaționaliza noul soft SUMAL 2.0 începând cu data de 30.10.2020.

Pornind de la experiențele anterioare, când simpla mutare a serverelor dintr-o locație în alta a blocat sistemul două săptămâni și nu a mai lucrat nimeni, lucru pe care nu dorim să se mai repete;

Din simulările pe care le-am făcut, reiese că cel puțin pentru partizile aflate în lucru, munca de introducere a stocurilor în sistem și reautorizarea partizilor este dublă și inutilă;

De asemenea, la o primă analiză, considerăm că cel puțin la nivelul sectorului de exploatare avem nevoie de o minimă pregătire și testare a softului pentru o perioadă de 30-60 de zile.

Propunerea noastră este:

1. Partizile autorizate și aflate în lucru la data 30.10.2020 să fie finalizate și reprimite în SUMAL

1.0 până la data de 01.03.2021, acolo unde este cazul;

2. În perioada 01.11.2020 - 31.12.2020 partizile să fie autorizate în SUMAL 1.0 și SUMAL 2.0,

agenții economici având obligația de a testa aplicația SUMAL 2.0, însă fără a fi sancționați

pentru eventualele greșeli de operare;

3. Începând cu 01.01.2021 întreaga activitate de autorizare a partizilor se va desfășura în SUMAL

2.0. Partizile nereprimite până la data de 01.03.2021 (punctul 1) vor fi reprimite în SUMAL 1.0,

reinventariate și reautorizate în SUMAL 2.0.

4. Începând cu 01.03.2021, stocurile din SUMAL 1.0 se transmit în SUMAL 2.0 și SUMAL 1.0 își

încetează activitatea.

5. De asemenea, se impune ca în perioada 30.10.2020 – 01.03.2021 să fie asigurate disponibilitatea și accesul la documentele cu regim special utilizate de sistemul SUMAL 1.0.

Este vorba de 4 luni(01.11.2020 - 01.03.2021) de parțială dublă operare (SUMAL 1.0 și SUMAL2.0) care, însă, ar asigura, o acomodare cu noul soft, o testare minimală și un tranzit mai facil între

SUMAL 1.0 și SUMAL 2.0, iar în toată această perioadă se va asigura trasabilitatea masei lemnoase fără a exista sincope în acest sens.

Similar s-a procedat prin Ordinul CNAS nr. 98/2015 art.1 alin.(2) și alin.(3) prin care a fost reglementată utilizarea în paralel a două sisteme de informatice.

SUMAL este un sistem complex, iar de buna funcționare a acestuia depinde întreaga activitate a economiei forestiere din România, orice sincopă sau inadvertență poate produce derapaje pe care cu siguranță nu ni le dorim.

Vă adresăm respectuos rugămintea de a analiza propunerea noastră pentru o bună funcționare a economiei forestiere din România și pentru a evita o dublare inutilă a muncii.”, se arată în solicitare Asociației Forestierilor din România.

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.