Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DOCUMENTAR: 95 de ani de la naşterea mitropolitului Ardealului, Antonie Plămădeală (1982-2005)

dexologia.ro
Mitropolitul Antonie Plămădeală

Arhiepiscop al Sibiului şi mitropolit al Ardealului, Antonie Plămădeală (din botez Leonida) s-a născut la 17 noiembrie 1926, în Basarabia, localitatea Stolniceşti, judeţul Lăpuşna, relatează Agerpres într-un documentar.

A studiat la Seminariile teologice din Chişinău (1937-1944) şi din Bucureşti (1944-1945); a absolvit Facultatea de Teologie din Bucureşti (1945-1948) şi Institutul Teologic Universitar din Cluj (1948-1949); cursuri de doctorat la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti (1956-1959).

A fost tuns în monahism la Mănăstirea Prislop, sub numele Antonie şi hirotonit ierodiacon (1949), transferat la Mănăstirea Slatina (1950), unde a funcţionat ca profesor la Şcoala monahală şi a fost hirotonit ieromonah (1953).

Un timp, la mănăstirile Râşca şi Dragomirna, a îndeplinit munci didactice şi administrative.

Antonie Plămădeală, viitorul mitropolit al Ardealului, a fost condamnat, în lipsă, în 1949, la şapte ani de închisoare de autorităţile comuniste. A fost arestat în 1954 şi închis la Jilava. Judecat din nou şi condamnat la patru ani de închisoare, a fost graţiat în 1956.

În 1959 a fost scos din mănăstire şi din rândul clerului. S-a angajat ca muncitor în diferite întreprinderi; de abia în 1968 şi-a putut relua activitatea clericală, fiind numit secretar şef la Institutul Teologic din Bucureşti.

A fost trimis la studii de specializare în teologie şi filosofie la "Heythrop College" de lângă Oxford, mutat apoi în Londra (1968-1970); a obţinut doctoratul în teologie la colegiul amintit în 1971, apoi la Institutul Teologic din Bucureşti (1972).

La 15 decembrie 1970, Sfântul Sinod l-a ales episcop-vicar patriarhal, cu titlul "Ploieşteanul" (hirotonit la 27 decembrie), încredinţându-i-se sectorul "Relaţii externe", precum şi sectorul economic şi Comisia de pictură bisericească. În perioada 1971-1974 a fost rector al Institutului Teologic din Bucureşti.

A fost ales, la 9 decembrie 1979, episcop al Buzăului (înscăunat la 13 ianuarie 1980). La 10 ianuarie 1982 a fost ales arhiepiscop al Sibiului şi mitropolit al Ardealului (înscăunat la 7 februarie 1982).

A făcut parte din delegaţiile sinodale române care au vizitat alte Biserici creştine (ortodoxe, catolice, protestante etc.).

Delegat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la a cincea Adunare generală a Consiliului Ecumenic al Bisericilor (Nairobi 1975), Antonie Plămădeală a fost ales membru în Comitetul executiv şi în cel financiar; conducătorul delegaţiei române la a şasea Adunare generală a aceluiaşi Consiliu (Vancouver, 1983); delegat la diferite întruniri ale unor comitete din Consiliul Ecumenic. A fost delegat la Adunările generale ale Conferinţei Bisericilor Europene (Engelberg 1974, Chania Creta 1979), la diferite sesiuni de lucru ale Comitetului consultativ şi financiar; participant la mai multe sesiuni ale Comisiei mixte internaţionale de dialog între Biserica Ortodoxă şi Biserica Romano-Catolică.

A fost delegat de Sfântul Sinod să viziteze parohiile ortodoxe române din diaspora (SUA, Canada, Australia, Europa occidentală).

Membru de onoare al Academiei Române şi al Academiei de Ştiinţe din Chişinău (1992), al mai multor asociaţii culturale de peste hotare.

În calitate de ierarh, la Buzău a restaurat clădirile de la centrul eparhial şi peste 15 biserici - monumente istorice; la Sibiu a ridicat o clădire nouă la centrul eparhial, o clădire nouă la Schitul Păltiniş, un complex de clădiri care constituie incinta Mănăstirii de la Sâmbăta de Sus - fiind a treia ctitorire a ei - restaurarea unor biserici monumente istorice ş.a.

Lucrări în volum: "Biserica slujitoare în Sfânta Scriptură, în Sfânta Tradiţie şi în teologia contemporană" - Teza de doctorat, Bucureşti, 1972, altă ediţie la Sibiu, 1986; "Hans Kung, şi declaraţia Misterium Eccleviae", Bucureşti, 1974; "Clerici ortodocşi ctitori de limbă şi cultură Românească", Bucureşti, 1977; "Un episod important din lupta pentru limba română", Bucureşti, 1978; "Ca toţi să fie una", Bucureşti, 1979; "Dascălul de cuget şi simţire românească", Bucureşti, 1981; "Tradiţie şi libertate în spiritualitatea românească", Sibiu, 1983; "Pagini dintr-o arhivă inedită. Documente literare." - Ediţie îngrijită, studiu introductiv şi note..., Bucureşti, 1984; "Vocaţie şi misiune în vremea noastră", Sibiu, 1984; "Lazăr Leon Asachi în cultura română", Sibiu, 1985; "Lupta împotriva deznaţionalizării românilor din Transilvania în timpul dualismului austro-ungar în vremea lui Miron Romanul (1874-1898), după acte, documente şi corespondenţe", Sibiu, 1986; "Românii din Transilvania sub teroarea regimului dualist austro-ungar (1867-1918), după documente, acte şi corespondenţe rămase de la Elie Miron Cristea", Sibiu, 1986; "Cuvinte la zile mari", Sibiu, 1989; romanul "Trei ceasuri în iad", Bucureşti, 1970 (ed. a II-a, Bucureşti, 1993); "Tâlcuri noi la texte vechi. Predici", Sibiu, 1999.

A publicat sute de articole cu caracter istoric, dogmatic, ecumenist, cuvântări, reportaje, mai ales în: Telegraful Român, precum şi în Romanian Orthodox Church News, Mitropolia Ardealului, Îndrumătorul bisericesc - Sibiu sau în buletinele comunităţilor ortodoxe române de peste hotare: Almanahul parohiei ortodoxe române din Viena, Altarul - Londra, Credinţa - Detroit, Învierea - Geneva etc.

Mitropolitul Ardealului, Antonie Plămădeală, a trecut la cele veşnice la 29 august 2005, în ziua de praznic a Tăierii cinstitului cap al Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. A fost prohodit în Catedrala mitropolitană din Sibiu de un sobor de ierarhi în frunte cu patriarhul Teoctist şi a fost aşezat în cripta de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus.

Din cuvintele duhovniceşti ale mitropolitului Antonie Plămădeală:

"Până şi copiii îşi părăsesc jucăriile după o vreme. Nu-i mai interesează. A fi liber înseamnă a nu fi o jucărie mecanică. De aceea, omul are suflet, şi minte, şi libertate, şi e capabil de cele mai ingenioase şi neaşteptate iniţiative, creaţii, simţiri, care îi fac viaţa frumoasă, interesantă, iubită".

"Ca oameni ne apărăm, nu ne expunem. Numai dragostea ne face să ne expunem, pentru că ea crede în minuni. Sau nu-i pasă de consecinţe. Dragostea se răspândeşte prin ea însăşi. Cine poate înţelege aceasta a ajuns la dragoste".

"Repet şi eu adesea această lege de aur a creştinismului, nu cu teama că îmi veţi reproşa, ci cu speranţa că o veţi pune în practică: Faceţi oamenilor ceea ce vreţi să vă facă ei vouă" (Iulian Dumitraşcu - https://basilica.ro). (surse: Dicţionarul Teologilor Români - www.crestinortodox.ro; https://basilica.ro)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.