Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Documentul care DETONEAZĂ lumea politică: PSD a plătit 100.000 de dolari unei firme de lobby pentru întâlniri între Dragnea şi Trump

capital.ro
dragnea trump

Social democraţii au primit o lovitură de zile mari. Documente postate pe site-ul Departamentului american de Justiţie arată că PSD ar fi achitat 100.000 de dolari unei firme de lobby din SUA, Madison & Co, pentru a facilita întâlniri ale liderului social-democrat Liviu Dragnea cu vicepreşedintele Mike Pence, cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor Paul Ryan, precum şi cu persoane influente din mediul politic, din presă şi din mediul academic, susţine Legistorm.com. Documentele au fost publicate în premieră în România de jurnaliştii Sorina Matei şi Lucian Mândruţă.

UPDATE - Replica lui Dragnea: Liviu Dragnea, replică explozivă după dezvăluirile privind banii plătiți de PSD pentru întâlniri cu Trump sau Pence: 'Dacă primesc invitație, mă duc'

Citeşte şi: Trimis în judecată pentru corupţie, Tudor Pendiuc a devenit consilier la primărie. 'Este un om foarte valoros...'

Din mailurile făcute publice de firma de lobby rezultă că discuţiile pe acest subiect au fost iniţiate de Gheorghe Dimitrescu, fost consul la Strasbourg şi la New York, în prezent consilier al vicepreşedintelui Camerei Florin Iordache.

Conform sursei citate, echipa care trebuie să organizeze aceste întlniri "cât mai curând posibil" este formată din Al Madison, preşedinte al Madison& Co, lobbystul democrat William Oldaker, Drew Willinson şi William Harris, un apropiat al Republicanilor, care a lucrat pentru Trump Organization pe chestiuni politice şi de business.

Informaţiile se regăsesc în contractul de consultanţă dintre Madison & Co şi PSD, postat într-o secţiune a site-ului Departamentului american al Justiţiei dedicată contractelor de acest tip. De altfel, reprezentanţii Madison & Co spun că nu au un contract în format oficial standard, întreaga corespondenţă purtându-se pe mail.

content-image

sursa foto: fara.gov

În document, Madison & Co se obligă că înceapă să presteze aceste servicii începând din 22 iunie 2017.

Conform mailurilor ataşate, corespondenţa relevantă s-a purtat între Alan Madison şi Gheorghe Dimitrescu, fost consul la Strasbourg, fost consul general al New Yok şi în prezent consilier al vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor Florin Iordache.

Citeşte şi: Se cere DEMISIA ministrului Bodog. Producătorii trag un semnal de ALARMĂ: 'Mii de medicamente vor DISPĂREA odată cu noua creştere a taxei clawback'

Un mail este datat 24 aprilie 2017, Dimitrescu spunând că este în Slovacia cu vicepreşedintele Camerei şi cerându-i lui Madison să faciliteze cât mai curând posibil o întâlnire a lui Dragnea, despre a cărui "vastă personalitate" spune că au mai discutat în 2016, la cel mai înalt nivel la Washington, respectiv cu preşedintele Donald Trump, cu vicepreşedintele Mike Pence şi cu Paul Ryan, întrevederile putând avea loc în SUA sau în orice alt loc în străinătate.

content-image

sursa foto: fara.gov

În 4 mai Alan Madison îl anunţă pe Dimitrescu că i-a transmis factura şi că imediat după ce va fi făcută plata, grupul de lobby va începe să lucreze. Factura este de 100.000 de dolari pentru "servicii profesionale" - vizita la Washington DC şi întâlnirile aferente. De asemenea, îi reaminteşte că i-a mai transmis un mail în care propune extinderea obiectivelor vizitei lui Dragnea.

content-image

sursa foto: fara.gov

Banii au fost viraţi în patru tranşe: 3 iulie 2017 - 45.000 de dolari, 19 septembrie - 15.000 de dolari, 6 octombrie - 30.000 de dolari, 10 octombrie - 10.000 de dolari.

content-image

sursa foto: fara.gov

Madison & Co indică pe site-ul său printre clienţi şi Guvernul României, iar conform unor documente de pe site-ul Departamentului american al Justiţiei, termenul "Guvernul României" poate însemna şi ambasada României în SUA.

Legistorm.com aminteşte că Liviu Dragnea, preşedinte al Camerei Deputaţilor şi al PSD, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru încercarea de fraudare a referendumului de demitere a preşedintelui.

Liviu Dragnea s-a aflat în SUA în ianuarie, în contextul ceremoniilor de instalare a lui Donad Trunmp la Casa Albă. Atunci, liderul PSD a postat pe Facebook imagini în care părea că discută cu Trump cu ocazia a ceea ce a numit "o cină restrânsă", deşi imaginile arătau că numărul celor prezenţi la eveniment era destul de mare.

Citeşte şi: AVERTISMENT dur: 'Este din ce în ce mai GREU să faci investiții în România'. Directorul Hidroelectrica acuză incoerenţa legislativă .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.