Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doi astronauţi chinezi au efectuat o nouă ieşire în spaţiu de pe staţia Tiangong

spatiu, cosmos

Doi astronauţi chinezi au efectuat vineri o nouă ieşire în spaţiu pentru a finaliza asamblarea unui braţ articulat de pe staţia Tiangong aflată în construcţie, a declarat agenţia din China responsabilă de zborurile cu echipaj uman, informează AFP vineri, potrivit Agerpres.

Această a doua ieşire extravehiculară efectuată într-un interval de două luni, transmisă de televiziunea publică, face parte din ambiţiosul program spaţial al Chinei, care a reuşit deja să asolizeze sonde pe Lună şi Marte.

Trei astronauţi chinezi au decolat la jumătatea lunii iunie din deşertul Gobi (nord-vestul Chinei), iar nava lor spaţială a andocat la Tianhe (''Armonie celestă'') - modulul principal şi singurul dintre cele trei ale staţiei spaţiale care se afla deja în spaţiu, pe o orbită terestră joasă.

Această misiune spaţială cu echipaj uman (Shenzhou-12) este cea mai lungă desfăşurată vreodată de ţara asiatică - cei trei bărbaţi vor rămâne pe orbită timp de trei luni.

Vineri, astronauţii Nie Haisheng şi Liu Boming au ieşit din modulul Tianhe pentru a instala suporturi pentru picioare şi un banc de lucru pe braţul robotic al staţiei, a anunţat Agenţia chineză pentru misiuni cu echipaj uman (CMSA).

Imaginile difuzate de televiziunea publică CCTV i-au prezentat pe cei doi bărbaţi în salopete albe lucrând în afara navei de care erau ataşaţi printr-un cablu.

De asemenea, ei au fost însărcinaţi cu reglarea unei camere panoramice, conform CCTV.

Aceasta a fost a treia ieşire extravehiculară pentru astronauţii chinezi. Prima, realizată în 2008, a făcut din China a treia ţară care a avut un reprezentant care a efectuat o ieşire în spaţiu, după URSS şi Statele Unite. A doua ieşire a avut loc la începutul lunii iulie 2021, pe staţia spaţială aflată în construcţie.

Shenzhou-12 este prima misiune chineză cu echipaj uman din ultimii aproape cinci ani şi reprezintă o chestiune de prestigiu pentru Partidul Comunist Chinez (PCC) care îşi celebrează centenarul în acest an.

Numită în engleză CSS (de la ''Chinese Space Station'' - Staţia Spaţială Chineză) şi în chineză Tiangong (''Palatul Ceresc''), staţia va avea, după finalizare, dimensiuni similare cu fosta staţie sovietică Mir (1986-2001). Durata sa de viaţă va fi de cel puţin 10 ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.