Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doi avocaţi care au condus lupta împotriva abuzului de putere şi a corupţiei în Guatemala au fost desemnaţi câştigători ai premiului 'Nobelul alternativ'

Premiile Nobel

Doi avocaţi care au condus lupta împotriva abuzului de putere şi a corupţiei în Guatemala au fost desemnaţi luni câştigători ai premiului supranumit 'Nobelul alternativ', oferit de Right Livelihood Award Foundation, cu sediul la Stockholm, transmite dpa, potrivit Agerpres.

Fundaţia i-a răsplătit pe procurorul general al Guatemalei, Thelma Aldana, şi pe avocatul columbian Ivan Velasquez pentru 'munca inovatoare în ce priveşte demascarea abuzului de putere şi aducerea în instanţă a corupţiei' din această ţară din America Centrală, considerată una din cele mai corupte din lume. 

Eforturile celor doi avocaţi au contribuit la arestarea fostului preşedinte guatemalez Otto Perez Molina şi a altor oficiali în 2017, a precizat juriul. 

Aldana conduce din 2014 Parchetul din Guatemala, în timp ce Velasquez a prezidat din 2013 Comisia independentă împotriva impunităţii în Guatemala (CICIG), un organism independent sprijinit de ONU. 

'Munca avându-i ca vârfuri de lance pe Aldana şi Velasquez este un model unic de cooperare eficientă între nivelul naţional şi cel al ONU pentru instituirea bunei guvernanţe', a declarat directorul fundaţiei, Ole von Uexkull. 

Eforturile lor au avut ca rezultat peste 310 condamnări şi 34 de reforme juridice, a subliniat fundaţia.

Citește și: Daria Parkhomenko a obținut premiul întâi al secțiunii Pian, din cadrul Concursului Internaţional 'George Enescu'

Juriul a apreciat, de asemenea, 'eforturile curajoase' depuse de activiştii saudiţi pentru drepturile omului Abdullah al-Hamid, Mohammad Fahad al-Qahtani şi Waleed Abu al-Khair pentru promovarea reformelor politice. 

Juriul a recunoscut, de asemenea, eforturile de combatere a deşertificării Sahelului: Yacouba Sawadogo, un fermier din Burkina Faso, a primit o menţiune pentru activitatea sa de pionierat în folosirea metodelor tradiţionale, iar agronomul australian Tony Rinaudo a fost răsplătit pentru un program de reîmpădurire în această regiune africană. 

Premiile Right Livelihood Award Foundation au fost create în 1980 pentru a onora acţiuni în domeniul drepturilor omului, protecţiei mediului şi păcii. 

Aldana şi Vasquez au fost numiţi câştigători onorifici, ceea ce înseamnă că nu vor primi o recompensă financiară. 

Ceilalţi laureaţi urmează să împartă între ei premiul în sumă de 3 milioane de coroane suedeze (340.000 de dolari). 

În total, pentru 'Nobelul alternativ' au fost făcute în acest an 107 nominalizări din 50 de state. 

Ceremonia de înmânare a premiilor va avea loc la data de 23 noiembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.