Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doi foști mari campioni olimpici nu-și explică performanțele lui David Popovici: E inepuizabil! Acceptă durerea, fără să fie afectat

Inquam Photos / Alex Nicodim
Inquam David Popovici

Cu ocazia majoratului său, David a fost analizat de doi foști înotători australieni, Brett Hawke (47 de ani) și legendarul Michael Klim (45 de ani), ultimul cu șase medalii olimpice în palmares. Amândoi au convenit că suntem contemporani cu un sportiv fenomenal.

David Popovici era deja mare, dacă ne uităm strict la rezultatele sale sportive, iar de acum poate ieși și la o bere cu prietenii – o glumă simpatică viralizată pe rețelele de socializare - după ce a împlinit, joi, 18 ani.

Faptul că înotătorul legitimat la CS Dinamo abia acum a atins vârsta majoratului ne oferă, încă o dată, dimensiunea uriașă a performanțelor sale. Atenție: David n-a atins, deocamdată, adevăratul său potențial fizic. Pentru că, așa cum au convenit toți specialiștii, Popovici se va mai dezvolta, în mod natural. Ceea ce înseamnă că va deveni mai bun, mai rapid și cu rezultate îmbunătățite! E o perspectivă incredibilă, având în vedere că Popovici deja pare a fi fără rival! El a câștigat toate probele individuale în care a participat, în vară, în perioada iunie – septembrie. Mai mult, are deja în buzunar recordul mondial la 100 de metri liber - 46.86 de secunde – pe care l-a stabilit la Europenele de la Roma. Până la performanța lui David, acest record îi aparținea brazilianului César Cielo, cu timpul de 46.91 de secunde, din 2009!

Dintre toate performanțele lui Popovici din această vară, cea de la Roma continuă să-i fascineze pe specialiști. Mai ales că, pe lângă recordul mondial pe care l-a stabilit la 100 de metri liber, în dreptul lui David mai apare o statistică fabuloasă: în 2022, în clasamentul celor mai buni zece timpi în proba de 100 de metri liber, David apare de nouă ori!

Pornind de aici, fostul înotător australian, Brett Hawke, care acum realizează podcastul „Inside with Brett Hawke“, a avut un dialog captivant cu Michael Klim, născut în Polonia, dar care a reprezentat Australia, cucerind șase medalii olimpice la înot pentru „canguri“. Iar atât Hawke, cât și Klim s-au arătat uluiți de românul David Popovici.

„Când te uiți la cum înoată, te gândești: <>. Ce îmi place e cum se poziționează deasupra apei, fără presiune. Plus încrederea pe care o emană, pe care a dobândit-o în ultimii ani și a devenit tot mai mare. Eu sunt mai puțin preocupat de fizicul lui David, la ora actuală, și mă impresionează mai mult tehnica lui. Când mă uit la Popovici, îmi amintește de Alex Popov (n.r. – fostul înotător rus, cu 9 medalii olimpice în palmares). Avantajul lui Popovici e că are o greutate corporală mai mică, pe când Popov era un tip solid. Sunt foarte curios să văd cum va face față presiunii, într-o cursă cu Caeleb Dressel și Kyle Chalmers lângă el, la start, la un eveniment major. Dar, oricum, ce realizări deja pentru el...“, a spus Klim.

Brett Hawke, un mare admirator al lui David Popovici: „E inexplicabil ce face acest puști!“

În continuarea dialogului, Brett Hawke a ținut să sublinieze ce înseamnă să păstrezi ritmul în care înoată David Popovici, în cele două ture de bazin, în proba de 100 de metri liber.

„Durerea pe care o simți la viteza pe care o atinge David Popovici, în a doua tură de bazin, a doua tură de 50 de metri... Numai cei care au înotat în ritmul ăsta, pot înțelege despre ce vorbim aici! Eu, când eram sportiv activ, am înotat în acel ritm, pentru recordul mondial. Și la a doua tură simțeam că m-a împușcat cineva în apă! Durerea m-a lovit atât de tare în a doua tură, încât, pur și simplu, n-am reușit să mențin ritmul necesar pentru atingerea recordului mondial. Acest puști (n.r. – David Popovici) menține ritmul acesta și după ce parcurge 75 de metri din 100, de parcă nu s-a întâmplat nimic! E ceva nemaipomenit! N-am nicio explicație pentru ce reușește să facă acest puști!“, a declarat Hawke, cu două medalii mondiale de argint în CV-ul său.

Michael Klim a vorbit la superlativ despre înotătorul român de la CS Dinamo: „E inepuizabil! Acceptă durerea, fără să fie afectat“

Concluzia dialogului i-a aparținut lui Michael Klim, fascinat, la rândul său, de felul în care David Popovici menține viteza sa uluitoare, în proba de 100 de metri liber. „El are această abilitate de a menține o viteză incredibilă și pe a doua tură de bazin. Epuizarea nu-l afectează. E fenomenal! Pur și simplu, înoată, îmbrățișează durerea care te lovește pe finalul cursei și merge înainte“, a spus australianul născut în Polonia.

Klim s-a arătat convins că recordurile mondiale vor continua să fie doborâte de Popovici: „David e lipsit de orice presiune, pentru el recordurile n-au devenit o povară mentală, cum se întâmplă în cazul altor înotători. Până la urma, ce înseamnă un record mondial? Un timp pe care l-a atins un alt înotător. Dacă te gândești prea mult la el, devine o povară mentală și te limitează. Popovici nu face asta. Nu știu cine îl poate opri... Sincer, nu-l văd pe Caeleb Dressel în stare. Cred că Kyle Chalmers poate, dar, da, va fi interesant“.

VEZI DIALOGUL AUSTRALIENILOR DESPRE DAVID POPOVICI

David Popovici, o vară de vis

Mondialele de la Budapesta

*Aur la 100 de metri liber

*Aur la 200 de metri liber

Europenele de juniori de la Otopeni

*Aur la 50 de metri liber

*Aur la 100 de metri liber

*Aur la 200 de metri liber

*Aur la ştafetă 4x100 de metri liber masculin

*Argint la ştafetă 4x100 de metri mixt

Europenele de seniori de la Roma

*Aur la 100 de metri liber

*Aur la 200 de metri liber

Mondialele de juniori de la Lima

*Aur la ştafetă 4x100 de metri liber masculin

*Aur la 200 de metri liber

*Argint la ștafetă mixtă 4x100 metri liber

*Aur la 100 de metri liber

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.