Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doi foşti oficiali, plasaţi în detenţie pentru spionaj în folosul Beijingului

spionaj

Un contraamiral taiwanez în retragere şi un fost deputat au fost plasaţi în detenţie pentru presupusă încălcare a legii privind securitatea naţională a Taiwanului, informează vineri AFP.

În cadrul unei anchete pentru spionaj, Hisa Fu-hsiang, fost şef-adjunct al Departamentului de război politic din cadrul marinei taiwaneze, şi fostul parlamentar Lo Chin-ming riscă să fugă şi trebuie plasaţi în detenţie, a decis joi un tribunal din districtul Kaohsiung, informează Agerpres.

Cei doi bărbaţi au fost plasaţi în detenţie în sudul insulei.

Tribunalul a anulat astfel o decizie ce autoriza eliberarea lor pe cauţiune, menţionând de asemenea riscul de complicitate cu martori.

Taiwanul trăieşte sub ameninţarea constantă a unei invazii de către China comunistă, care consideră insula ca făcând parte din teritoriul său şi care a jurat să-l recucerească într-o zi, cu forţa dacă va fi necesar, notează AFP.

Cele două părţi se spionează reciproc din 1949, când naţionaliştii chinezi conduşi de Tchang Kai-shek au fugit în Taiwan pentru a instala acolo un guvern rival celui de pe continent, după ce pierduseră războiul civil împotriva comuniştilor conduşi de Mao Zedong.

"Acuzaţii au organizat călătoria martorilor în China continentală şi (călătoriile) erau foarte probabil legate de promovarea unificării" cu China, a declarat tribunalul într-un comunicat, fără a oferi mai multe detalii asupra anchetei.

Potrivit Agenţiei centrale de presă a Taiwanului, Lo l-ar fi recrutat pe Hsia şi cei doi şi-ar fi folosit relaţiile pentru a face în aşa fel ca ofiţeri militari în retragere să se ducă în China în scopul dezvoltării unei reţele de spionaj în Taiwan.

Cazul lor a ieşit la iveală la scurt timp după ce procurorii au lansat o anchetă asupra unui colonel în retragere al forţelor armate aeriene suspectat că recrutase, în urmă cu opt ani, cel puţin şase ofiţeri activi în forţele aeriene şi în marină, pentru Beijing.

Mai multe cazuri în care sunt implicaţi înalţi responsabili ai armatei taiwaneze acuzaţi că au dezvoltat reţele de spionaj pentru China au fost înregistrate în ultimii ani.

Un general de divizie în retragere al forţelor armate aeriene a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare la începutul lui ianuarie, pentru că a acceptat mese şi călătorii oferite de un om de afaceri din Hong Kong suspectat că a acţionat în folosul Beijingului. Pedeapsa a fost mai puţin severă decât se aştepta, tribunalul luând în considerare faptul că acuzatul avea remuşcări şi nu avusese cazier judiciar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.