Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doi foşti spioni sârbi au fost condamnaţi la 12 ani de închisoare pentru crime împotriva umanităţii în timpul conflictelor din fosta Iugoslavie

serbia

Doi foşti spioni sârbi au fost condamnaţi miercuri la 12 ani de închisoare fiecare de justiţia internaţională, pentru crime împotriva umanităţii şi crime de război în timpul conflictelor din fosta Iugoslavie de la începutul anilor '90, după ce au fost achitaţi în 2013, relatează AFP şi dpa.

Jovica Stanisic, 70 de ani, fostul şef al serviciilor sârbe de informaţii şi o figură cheie în regimul lui Slobodan Milosevic, şi adjunctul său Franko Simatovic, 71 de ani, au fost condamnaţi la 12 ani de închisoare, a declarat într-un comunicat Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY), cu sediul la Haga, scrie Agerpres.ro.

Tribunalul a constatat că Stanisic şi Simatovic au ajutat la înfiinţarea unor grupări paramilitare, care erau însărcinate cu terorizarea populaţiilor musulmane şi croate, şi au fost găsiţi vinovaţi de crime de război şi crime împotriva umanităţii. Cei doi bărbaţi riscau să fie condamnaţi la închisoare pe viaţă, notează dpa.

Cei doi au fost apropiaţi ai fostului preşedinte iugoslav Slobodan Milosevic, care a condus Serbia în războaie în Slovenia, Croaţia, Bosnia-Herţegovina şi Kosovo timp de 12 ani cât s-a aflat la putere.

Crimele, expulzările şi distrugerea au făcut parte din încercarea de a crea o 'Serbie Mare pură din punct de vedere etnic', conform procurorilor.

Slobodan Milosevic a fost judecat şi el de TPIY, însă a murit înainte ca un verdict să fie pronunţat de tribunal.

Stanisic şi Simatovic au fost achitaţi în 2013, în urma unui verdict extrem de controversat care a fost anulat în apel. Un nou proces a fost ordonat.

Cei doi bărbaţi îşi susţin nevinovăţia. Ei pot face apel la sentinţa dată săptămâna aceasta de TPIY.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.