Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doi jihadişti din Franţa condamnaţi la ani grei de închisoare

jihadisti

Tribunalul corecţional din Paris a condamnat vineri la 5 şi, respectiv, 6 ani de închisoare doi tineri jihadişti francezi care au plecat în 2014 în Siria pentru a se alătura lui Oumar Diaby, considerat primul recrutor de jihadişti francezi, relatează AFP. Parchetul ceruse împotriva lor pedepse cu câte un an mai mari decât cele primite.

Procurorul de caz solicitase instanţei să nu se încreadă în naivitatea şi căinţa inculpaţilor, evocând ipoteza apartenenţei lor la o 'celulă latentă'. Cei doi tineri au fost arestaţi în noiembrie 2014, la câteva luni după revenirea din Siria, unde s-au aflat timp de două luni şi unde s-au întâlnit cu Omar Omsen, pe numele real Oumar Diaby. Fost delincvent franco-senegalez, acesta a devenit imam radical autoproclamat la Nisa şi s-a aflat din 2013 în Siria, unde a condus o 'katiba' (brigadă) de jihadişti francofoni pentru Frontul al-Nosra, ramura Al-Qaida în Siria. Potrivit serviciilor de informaţii, el ar fi fost ucis între timp.

Cei doi inculpaţi, în vârstă de 27 de ani, au fost denunţaţi de un alt jihadist revenit din Siria, Hamza Mandhoui, care a susţinut că aceştia s-au întors pentru a comite un atentat, ipoteză care nu a putut fi confirmată. La proces, inculpaţii şi-au povestit experienţa siriană, declarând că au plecat 'într-o aventură' pentru că se simţeau inutili în societatea franceză. Ei au recunoscut că s-au antrenat cu puşti kalaşnikov şi că s-au oferit voluntari pentru o operaţiune de comando care urma să însoţească un atentat cu camion-capcană, dar care, au susţinut ei, nu a mai avut loc. Declarându-se dezamăgiţi de experienţa trăită, ei ar fi pretextat că au părinţi bolnavi, pentru a se putea întoarce în Franţa, spune Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.