Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doi miniştri bolivieni își anunță sprijinul pentru candidatura preşedintei interimare

USA Today
Jeanine Anez

Doi miniştri bolivieni au deschis joi calea unei candidaturi a preşedintei interimare Jeanine Anez la alegerile prezidenţiale din mai, situaţie ce ar putea diviza şi mai mult opoziţia în faţa partidului fostului preşedinte Evo Morales, notează AFP preluat de agerpres.

"Singura salvare pentru ţara aceasta este ca Jeanine Anez să fie candidata noastră", a declarat ministrul de interne, Arturo Murillo, în cursul unei conferinţe de presă la care a participat ministrul preşedinţiei, Yerko Nunez.

La 10 noiembrie, Evo Morales a demisionat sub presiunea forţelor armate după victoria sa pentru al patrulea mandat din primul tur al alegerilor prezidenţiale de la 20 octombrie, un scrutin afectat de nereguli, potrivit Organizaţiei Statelor Americane (OSA).

Jeanine Anez, o senatoare de dreapta, s-a proclamat preşedinte interimar, la 12 noiembrie, fiind al doilea vicepreşedinte al Senatului. Ocupanţii funcţiilor superioare acesteia prevăzuţi de Constituţie pentru a-l înlocui pe preşedinte îşi înaintaseră şi ei demisiile.

Partidul său, "Democraţii", care nu a luat încă o decizie de a prezenta un candidat, nu a reacţionat la această declaraţie.

Candidaţii au termen până la 2 februarie să se înregistreze oficial la Tribunalul Suprem Electoral.

Luis Fernando Camacho, liderul cel mai radical al opoziţiei şi candidat la prezidenţiale, a afirmat că o astfel de candidatură "nu ar fi etică", Jeanine Anez dând asigurări că unicul său obiectiv ca preşedinte interimar este de a conduce ţara spre noi alegeri.

Pe lângă Camacho, principalii candidaţi ai dreptei sunt foştii preşedinţi Jorge Quiroga (2001-2002) şi Carlos Mesa (2003-2005), precum şi pastorul evanghelic de origine sud-coreeană Chi Hyung Chung.

Candidatul Mişcării spre socialism (MAS, stânga), partidul lui Evo Morales, va fi Luis Arce, fost ministru al economiei.

La alegerile prezidenţiale din octombrie, anulate între timp, opoziţia a prezentat opt candidaţi.

Alegerile generale din Bolivia sunt prevăzute la 3 mai. În eventualitatea turului al doilea, scrutinul va avea loc la 14 iunie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.