Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doi morţi în statul american Texas, confruntat cu cel mai mare incendiu din istoria sa

ap news
incendiu sua

Două persoane au murit în statul american Texas, care se confruntă cu cel mai mare incendiu din istoria sa, catastrofă pe care preşedintele SUA, Joe Biden, a atribuit-o efectelor schimbărilor climatice, informează AFP, potrivit Agerpres.

O femeie de 83 de ani şi-a pierdut viaţa în incendiul unei case din orăşelul Stinnett şi o femeie de 44 de ani a murit după ce a suferit răni grave atunci când camionul pe care îl conducea a fost înconjurat de flăcările incendiului de la Smokehouse Creek, potrivit unui responsabil al Departamentului pentru siguranţă publică din Texas, citat vineri de mai multe media locale.

Cel mai recent raport al Texas A&M Forest Service plasează la 509.800 numărul total de hectare devastate de incendii, dintre care 11 au fost deja limitate (ard, dar nu mai avansează), iar o duzină, plasate sub control.

 

Foto: (c) GREENVILE TX FIRERESCUE HANDOUT/EPA

Potrivit acestuia, cinci incendii rămân "active" în partea de nord a statului. Cel mai mare focar, Smokehouse Creek, care pârjolise deja joi circa 435.000 de hectare, este izolat doar în proporţie de "5%'' şi afectează acum şi o parte din statul vecin Oklahoma.

Oficialii de la ferma Turkey Track din zonă au declarat că au pierdut 80% din proprietatea lor de 32.000 de hectare.

Pompierii se tem că situaţia s-ar putea înrăutăţi în weekend din cauza vânturilor puternice aşteptate pe o vreme caldă şi uscată.

 


Foto: (c) FLOWER MOUND TEXAS FIRE DEPARTMENT HANDOUT/EPA


Potrivit lui Chad Myers, meteorolog la CNN, incendiul se deplasează cu o viteză de două terenuri de fotbal pe secundă.

Preşedintele Biden, aflat în vizită electorală în Texas pe tema imigraţiei, a declarat presei că 500 de funcţionari federali ajută la combaterea incendiilor pe lângă pompierii locali.

Mai multe oraşe din SUA şi Canada s-au confruntat cu temperaturi record în luna februarie, în unele înregistrându-se chiar temperaturi de vară. Experţii susţin că fenomenul El Nino este de vină pentru această situaţie, pe lângă schimbările climatice.

 

Foto: (c) HANDOUTTEXAS AM FOREST SERVICE HANDOUT/EPA


"Îmi plac unii dintre prietenii mei neanderthalieni care încă mai cred că nu există schimbări climatice", a declarat ironic Joe Biden făcând aluzie la adversarii săi republicani climatosceptici.A

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.