Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doi ofiţeri, judecaţi în Italia, pentru ucidere din culpă după naufragiul unei ambarcaţiuni cu migranţi

justitie

O femeie magistrat din Roma a decis luni să trimită în faţa justiţiei pentru ucidere din culpă doi ofiţeri italieni, ai Marinei şi Gărzii de Coastă, după un naufragiu în care peste 260 de migranţi au murit sau au dispărut în 2013, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Magistratul Bernadette Nicotra i-a trimis în faţa tribunalului pe Leopoldo Manna, comandant al sălii operaţionale a Gărzii de Coastă, şi Luca Licciard, comandant al sălii operaţionale a Marinei militare. Procesul lor va începe la 3 decembrie.

La 11 octombrie 2013, centrul de coordonare al Gărzii de Coastă de la Roma a primit la ora 12:39 un prim apel de salvare de la o ambarcaţiune aflată în dificultate cu aproape 480 de sirieni şi palestinieni la bord, dintre care circa o sută de copii.

Citește și: Profeția devastatoare de care Liviu Dragnea nu a ținut cont: ‘I-am spus-o în față’

Timp de mai multe ore, Roma şi La Valetta şi-au aruncat responsabilitatea între ele: ambarcaţiunea era în zona de căutare şi de salvare a Maltei, dar la numai 60 de mile de insula italiană Lampedusa şi o navă de patrulare italiană, Libra, se afla la mai puţin de 45 de minute de respectivul loc.

Spre ora 16:00, un avion de recunoaştere al armatei malteze a reperat ambarcaţiunea aflată în dificultate şi a încercat fără succes să avertizeze nava Libra. O oră mai târziu, ambarcaţiunea s-a scufundat.

Citește și: Rareș Bogdan intră la rupere: ‘Nu voi accepta niciodată’

O vedetă malteză a ajuns la faţa locului la scurt timp, iar Libra, care s-a mobilizat în cele din urmă, a ajuns spre ora 18:00. Bilanţul victimelor a fost unul ridicat: 212 persoane au scăpat, însă 26 au murit şi peste 240 au dispărut, dintre care circa 60 de copii mici.

Plângerea depusă în Italia de către supravieţuitori a rămas mult timp în punct mort, până când un documentar al jurnalistului Fabrizio Gatti, din octombrie 2017, a făcut publice înregistrările cu discuţiile dintre serviciile de salvare şi ambarcaţiunea cu migranţi.

Aparenta indiferenţă a unor ofiţeri aflaţi la serviciu în acea zi a relansat procedura până la tribunalul penal din Roma, unde doi dintre ei, Luca Licciardi şi Leopoldo Manna, au fost inculpaţi pentru ucidere din culpă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.