Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doi ruşi şi un sârb, opriţi la graniţa Bosniei pentru ameninţări la adresa siguranţei naţionale

bosnia

Doi cetăţeni ruşi şi unul sârb, consideraţi ca o "ameninţare pentru siguranţa naţională", au fost respinşi miercuri de poliţia de frontieră din Bosnia şi Herţegovina, cu o zi înainte de o reuniune, la Sarajevo, a prim-miniştrilor din unele ţări ale Peninsulei Balcanice, transmite AFP. "Poliţia de frontieră nu a autorizat intrarea în Bosnia şi Herţegovina a trei persoane, din cauza ameninţărilor la adresa siguranţei, ordinii publice (...) şi relaţiilor internaţionale ale Bosniei", a informat poliţia într-un comunicat dat publicităţii.

Serviciul de presă al poliţiei nu a fost disponibil în cursul serii pentru a preciza dacă respingerea celor trei cetăţeni străini are legătură cu reuniunea şefilor de guvern din unele ţări din regiune, organizată joi la Sarajevo. Totodată, măsurile de securitate au fost întărite miercuri în capitala bosniacă odată cu sosirea primilor participanţi, mai ales a premierului sârb, Aleksandar Vucic. Cei doi cetăţeni ruşi au fost respinşi pe aeroportul din Sarajevo unde sosiseră cu o cursă de la Istanbul, în timp ce sârbul a fost oprit la punct de trecere a frontierei Raca (nord-est).

La începutul lunii februarie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianţa Nord-Atlantică urmăreşte "îndeaproape" influenţa "sporită" a ruşilor în Balcanii de Vest. Muntenegrul vecin, care va adera la NATO în acest an, caută doi cetăţeni ruşi pe care justiţia din această ţară îi suspectează că au pus la cale misterioasa lovitură de stat dejucată în ziua legislativelor de la 16 octombrie la Podgorica. Mai mulţi sârbi au fost arestaţi şi unii dintre ei au fost condamnaţi, după ce au pledat vinovaţi. Şeful diplomaţiei de la Belgrad, Ivica Dacic, a vorbit marţi despre riscul "repetării" scenelor de la Srebrenica din timpul vizitei întreprinse la Sarajevo de Aleksandar Vucic, anunţă Agerpres.

În iulie 2015, cu prilejul evenimentelor ce au marcat împlinirea a 20 de ani de la masacrul de la Srebrenica, în estul Bosniei, premierul sârb a fost nevoit să părăsească cimitirul memorial după ce un grup de manifestanţi înfuriaţi au aruncat cu diverse obiecte în direcţia sa. În acest masacru, comis cu puţin înainte de conflictul intercomunitar din Bosnia (1992-1995), forţele sârbilor bosniaci au ucis aproape 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi bosniaci musulmani. Fost ultranaţionalist convertit la liberalismul proeuropean, Aleksandar Vucic a declarat că va merge la Sarajevo "fără teamă". "Ştiu că voi fi păzit de sute de poliţişti de-ai lor", a spus premierul sârb.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.