Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doliu în cinematografie - Regizorul Claude Goretta a murit

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Cineastul elveţian Claude Goretta, regizorul filmului "La Dentelliere" (Dantelăreasa, 1977) cu Isabelle Huppert, a murit la Geneva la vârsta de 89 de ani, a declarat joi fiul său pentru AFP, potrivit Agerpres.

Apropiat al regizorului elveţian Alain Tanner, Claude Goretta era bolnav de mai mulţi ani. 

"A murit miercuri după-amiază la locuinţa sa din Geneva, înconjurat de familie", a spus Lucas Goretta, contactat prin telefon. 

Născut pe 23 iunie 1929 la Geneva, cineastul a fost de asemenea realizator de televiziune, producător şi scenarist. El a turnat aproape patruzeci de filme. 

După ce a terminat dreptul, Claude Goretta s-a îndreptat rapid spre cinema. Împreună cu prietenul său Alain Tanner, el a lucrat la arhivele British Film Institute din Londra.

Citește și: 'Moromeții 2' și 'Îmi este indiferent...' se numără printre producțiile nominalizate la premiul Gopo

Încă din 1958, el a realizat documentare şi reportaje pentru televiziunea elveţiană TSR şi a produs filme de scurt metraj împreună cu regizorul elveţian Michel Soutter. 

În 1968, el a fondat casa de producţie Groupe 5 împreună cu Alain Tanner, Jean-Louis Roy, Michel Soutter, Yves Yersin şi Jean-Jacques Lagrange. Filmele lor au contribuit la dezvoltarea cinematografiei elveţiene. 

Claude Goretta a fost distins cu premiul juriului la Festivalul de Film de la Cannes pentru filmul "L'Invitation" (1973) cu Jean-Luc Bideau. 

Însă cel mai cunoscut film al său rămâne fără îndoială "La Dentelliere", realizat în 1977, cu Isabelle Huppert. Anul acesta, Festivalul de Film de la Cannes îi va decerna Premiul Juriului Ecumenic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.