Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doliu în lumea cinematografiei - A murit fostul preşedinte al Academiei spaniole de film

lumanare doliu

Cineastul Antonio Giménez-Rico, cunoscut pentru filme ca „Las ratas”, „El disputado voto del señor Cayo” şi „Vestida de azul” şi fost preşedinte al Academiei spaniole de film, a murit la vârsta de 82 de ani, informează TVE, potrivit news.ro.

Giménez- Rico a murit pe 12 februarie, în Madrid, potrivit Academiei spaniole de film.

Licenţiat în Drept la Universidad de Valladolid, el a lucrat ca scenarist şi regizor de film şi s-a format ca jurnalist în Madrid.

După o perioadă în care s-a dedicat criticii şi radioului, în 1963 a devenit asistent de regie ai unora ca Vittorio Cottafavi, Eugenio Martín, Antonio Mercero şi Javier Setó. Primul său lungmetraj ca scenarist şi regizor a fost „El hueso” (1968).

În decembrie 1988, până atunci fiind directorul Asociaţiei Regizorilor şi Realizatorilor de Film Spaniol, a fost ales preşedintele Academiei spaniole de film, înlocuindu-l pe Fernando Trueba. Reales în 1990, a deţinut funcţia până în 1992, an în care nu a mai candidat şi locul său a fost luat de actorul Fernando Rey.

Citește și: BREAKING SURSE Proiectul rețelei electrice de la Spitalul Neamț NU A AVUT AVIZE iar inginerul pentru instalațiile de oxigen și aer comprimat e „AMNEZIC”

A semnat numeroase adaptări literare şi a lansat actori ca Aitana Sánchez-Gijón, José Coronado şi Maribel Verdú.

Giménez- Rico a regizat unele dintre cele mai cunoscute filme spaniole ale anilor 1980, precum „Vestida de azul” (1983), un documentar despre transexualitate, şi „El disputado voto del señor Cayo” (1986), după o poveste a lui Miguel Delibes, unul dintre autorii săi preferaţi.

Cu „Jarrapellejos” (1987) a primit un premiu Goya pentru cel mai bun scenariu adaptat, împărţit cu Manuel Gutiérrez Aragón.

În anii 1990 a regizat „Catorce estaciones” (1990), „Tres palabras” (1993), „Sombras y luces: Cien años de cine español” (1996) şi „Las ratas” (1997). Au urmat „Primer y último amor” (2002), film bazat pe romanul omonim al lui Torcuato Luca de Tena, şi „Hotel Danubio” (2003), versiune a filmului „Los peces rojos” (1955) al lui José Antonio Nieves Conde.

Ultimele sale proiecte au fost „El libro de las aguas” şi „Inquietud en el paraíso”, adaptări ale unor romane semnate de Alejandro López Andrade, respectiv Óscar Esquivías.

Antonio Giménez- Rico a regizat şi numeroase producţii pentru televiziune, inclusiv episoade din seriale ca „La noche de los tiempos”, „Los ríos”, „Cuentos y leyendas” şi „La máscara negra”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.