Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doliu în lumea culturii americane: Pionierul mişcării free-jazz a murit la vârsta de 89 de ani

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Pianistul american Cecil Taylor, recunoscut ca unul dintre cei mai mari creatori moderni de jazz, a murit la vârsta de 89 de ani, a anunţat vineri reprezentantul său, scrie NEWS.RO, citând AFP.

Citeşte şi: Mircea Negulescu, în ipostaze NEAŞTEPTATE: Unde a fost SURPRINS fostul procuror în Săptămâna Mare

Cecil Taylor a murit joi seară, în locuinţa din Brooklyn, a precizat reprezentantul său legal Adam Wilner, fără a specifica cauza decesului.

Taylor a surprins în 1956 cu primul album "Jazz Advance", în care a interpretat acorduri ostentativ discordante.

Împreună cu saxofonistul Ornette Coleman, cu care a colaborat, Cecil Taylor deschide calea către free-jazz, mişcare născută al finalul anilor 1950, care a eliberat improvizaţiile de constrângerile armonice.

"O parte din ceea ce reprezintă această muzică nu este în mod precis delimitată. Ea este magie şi spirit", i-a spus Taylor criticului de jazz Nat Hentoff.

Contrar legendarului Coleman, mort în 2015, Taylor a fost un muzician uneori controversat, unii fiind greu convinşi de acordurile sale brutale, aproape sălbatice.

Unul dintre fanii săi a fost fostul preşedinte american Jimmy Carter, care l-a invitat în 1978 să cânte la Casa Albă în cadrul unui festival de jazz. Recitalul său a durat cinci minute. "Nu am văzut niciodată pe nimeni care să cânte astfel la pian", i-a spus atunci Carter, strângându-i mâna.

Cecil Taylor a studiat pianul clasic la New York College of Music, mai târziu la New England Conservatory din Boston, încurajat de mama sa, care era muzician şi dansatoare, dar şi-a găsit vocaţia frecventând cluburile de jazz din Harlem.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.