Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doliu în muzica românească - A murit compozitorul generației marilor artiști pop ai României

F. P.
lumanare doliu

Compozitorul Mircea Drăgan, fost membru al formațiilor Sideral (1965-1968), Mondial (1968-1972), Romanticii (1972-1991), membru in Consiliul UCMR și in Biroul Sectiei de muzica pop, a încetat din viață.

Mircea Drăgan s-a născut pe 20 mai 1945). Născut într-o familie de muzicieni, bunicii au fost muzicieni, a învăţat pianul de la 4 ani, apoi a urmat studiile Conservatorului din Bucureşti, a început să cânte cu Sideral, în perioada ’65-’68, apoi din ’68 până în ’71 cu formaţia Mondial şi din ’72 până în ’90 cu Romanticii.

Din 1984 s-a dedicat meseriei de compozitor, a început compoziţiile din ’69, dar succesele au venit ceva mai târziu, prin ’76 cu «Soare şi foc», albumul cu Romanticii, «Mâine», piesa care a câştigat premiul de compoziţie şi interpretare în Germania, a avut nenumărate succese din punct de vedere muzical, bineînţeles succese obţinute prin muncă pentru că a muncit foarte mult, a avut o carieră destul de bine conturată, lucru care i-a adus participări la mai toate festivalurile care se ţineau în România, Festivalul de la Mamaia, Festivalul Muzicii de dans, Festivalul de la Costineşti, Melodia Anului, la toate a fost laureat, a luat premii, piesele sale au fost bine primite de public.

A lucrat cu artiști de renume

Potrivit TopRomanesc.ro, din 1978 Mircea Drăgan a lucrat ca regizor muzical, maestru de sunet, aranjor, instrumentist în studioul personal, în care a realizat înregistrări pentru formaţia Romanticii, alături de care a cântat, dar şi pentru numeroşi artişti – Margareta Pâslaru, Ştefan Hruşcă, Vasile Şeicaru, Gheorghe Gheorghiu, Victor Socaciu, Nicu Alifantis, Mirabela Dauer, Corina Chiriac, Silvia Dumitrescu, Monica Anghel, Angela Similea, Ştefan Bănică jr, Daniel Iordăchioaie, Elena Cârstea, Loredana Groza, Mihai Constantinescu, Anastasia Lazariuc, Alexandru Arşinel, Carmen Trandafir.

A fost regizor muzical pentru înregistrarea unor lucrări vocal-simfonice şi instrumentale efectuate pentru case de producţie din Italia, SUA, Elveţia, Israel, Marea Britanie, precum şi regizor muzical la emisiuni ale TVR – ”Surprize, surprize”, ”Şcoala vedetelor”, ”Ne vedem la TVR”, ”Confesiuni”, Cerbul de Aur 2009, Eurovision.

Din discografia compozitorului Mircea Drăgan fac parte albumele: „Romanticii” (1973), „Soare şi foc” (1985), „Mondial” (1969, 1971), „Remember Mondial” (1995,1998), „Succese pop româneşti” – vol. l şi vol 2.

În 2005 a publicat cartea „Muzica vieţii mele”, apărută la Editura Curtea Veche.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.