Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doliu în Richard Lugar, personalitate marcantă a politicii externe americane şi a dezarmării nucleare, a murit la vârsta de 87 de ani

doliu

Fostul senator republican Richard Lugar, personalitate marcantă a politicii externe americane şi a dezarmării nucleare vreme de 30 de ani, a murit duminică la vârsta de 87 de ani, a anunţat centrul de cercetare pe care el l-a înfiinţat după ce a părăsit Congresul, informează agenţiile internaţionale de presă.

Richard Lugar "a murit împăcat" la orele 01:44 (05:44 GMT) într-un spital din Fairfax (Virginia), la periferia Washingtonului, în urma unei polineuropatii cronice inflamatorii demielinizante, boală neurologică rară, a precizat Lugar Center într-un comunicat.

Soţia sa, Charlene, cu care Richard Lugar s-a căsătorit în urmă cu 63 de ani, şi cei patru fii ai lor împreună cu familiile i-au stat alături în timpul scurtei sale boli, precizează comunicatul.

Fost primar al oraşului Indianapolis între 1968 şi 1975, Richard Lugar a fost ales senator de Indiana pentru prima dată în 1977, apoi a fost reales în mod regulat timp de 35 de ani, până când un candidat al aripei drepte a Partidului Republican, "Tea Party", l-a eliminat din cursă în 2012. La acea vreme el avea 80 de ani şi cea mai îndelungată experienţă de senator. Richard Lugar a ocupat de două ori funcţia de preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Externe, unde a fost extrem de activ în problemele legate de dezarmarea nucleară.

În 1992, după destrămarea Uniunii Sovietice, Richard Lugar a iniţiat, alături de senatorul democrat Sam Nunn, o lege ce facilita destructurarea armelor nucleare, biologice şi chimice în fostul bloc sovietic.

Vicepreşedintele american Mike Pence a adus duminică un omagiu unui "prieten şi mentor (...) ale cărui contribuţii la viaţa ţării (SUA) sunt nenumărate".

La rândul său, fostul preşedinte democrat Barack Obama a subliniat că "timp de 36 de ani, Richard Lugar a demonstrat că pragmatismul şi decenţa dau rezultate - nu doar la Washington, ci în întreaga lume"

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.