Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DOLIU la Hollywood. A MURIT părintele filmelor de groază moderne

lumanare doliu

Este doliu la Hollywood! Regizorul american George A. Romero, al cărui film cult "Night of the Living Dead" a lansat un nou gen cinematografic, cel al peliculelor cu zombie, a murit duminică la vârsta de 77 de ani, a anunţat managerul său, citat de AFP şi AGERPRES.

"Legendarul regizor George A. Romero a decedat duminică, 16 iulie, ascultând banda originală de la 'The Quiet Man', unul dintre filmele sale preferate", a anunţat managerul Chris Roe într-un comunicat de presă. 

"A murit împăcat, în somn, după o luptă scurtă, dar aprigă, cu un cancer pulmonar, lăsând în urmă o familie iubitoare, mulţi prieteni şi o moştenire cinematografică deosebită, care a rezistat şi va continua să reziste probei trecerii timpului", a adăugat managerul artistului. 

George A. Romero a murit în prezenţa soţiei şi fiicei sale, potrivit aceluiaşi comunicat.

Citeşte şi:  Un leu auriu, furat de la Muzeul Kitsch-ului din Bucureşti. Ce RECOMPENSĂ este pusă la bătaie - VIDEO

Turnat în alb negru, cu un buget ce abia a depăşit 100.000 de dolari şi cu actori necunoscuţi, filmul "Night of the Living Dead", lansat în 1968, relatează asaltul dat asupra unei ferme izolate de o hoardă de morţi, ieşiţi din mormintele lor în urma unei mutaţii genetice. 

Cu o estetică "gore", pelicula a fost mai târziu considerată o critică subversivă la adresa societăţii americane din anii 1960, exploatând spaimele unei epoci marcate de Războiul din Vietnam, cursa înarmării nucleare şi fascinaţia pentru OZN-uri. 

Acest film, devenit un clasic al genului, a obţinut încasări de peste 30 de milioane de dolari pe plan mondial. Regizorul George A. Romero a recunoscut că s-a inspirat din romanul SF "I Am Legend", publicat de Richard Matheson în 1954. 

"Cu acest lungmetraj, am început ceva de care nu am mai putut niciodată să scap. De care n-am vrut niciodată să scap!", mărturisea George A. Romero în notele de producţie de la "Land of the Dead", un film lansat în 2005, care se înscrie în seria sa cultă dedicată morţilor-vii. 

Pasionat de benzi desenate şi filme horror, regizorul american, născut în 1940 dintr-un tată cubanez şi o mamă americano-lituaniană, a regizat şi alte lungmetraje de succes, care au pendulat între genurile horror, fantasy şi comedie macabră, precum "Creepshow" (1982), dar şi pelicule din alt gen cinematografic, precum "Knightriders" (1981), ce prezintă o epopee a unei trupe ambulante de cavaleri-motociclişti.

Citeşte şi:  Peste 500 de persoane, care au participat la Electric Castle, au avut nevoie de îngrijire medicală

"Night of the Living Dead" a dat naştere unui nou gen cinematografic, devenit inconturnabil la Hollywood. De atunci, zombie au "invadat" universul jocurilor video, filmelor şi serialelor de televiziune. 

După ce vestea referitoare la decesul cunoscutului regizor s-a răspândit în presă, numeroase personalităţi americane au publicat mesaje prin care i-au adus lui George A. Romero un ultim omagiu. 

"Sunt foarte trist, întrucât colaboratorul meu preferat - şi prieten de multă vreme - George Romero a murit. George, nu va exista niciodată cineva ca tine", a scris pe Twitter scriitorul Stephen King, un maestru al romanelor horror. 

Regizorul american Eli Roth a ţinut să salute cariera lui George A Romero, "care a ţinut piept rasismului în urmă cu 50 de ani", încredinţând rolul principal din "Night of the Living Dead" unui actor de culoare, Duane Jones. 

"Romero a murit. E dificil să îmi găsesc cuvintele acum. Pierdea lui este atât de mare", a declarat cineastul mexican Guillermo del Toro, regizorul filmului SF "Labirintul lui Pan". 

"Fiecare film din această saga reflectă în maniera lui climatul politic şi social din epoca sa. Dacă poveştile pe care eu le spun în ele sunt în cele din urmă destul de apropiate unele de altele, acest lucru se întâmplă pentru că sensul lor reiese din contextul în care aceste filme se situează, în evoluţia lumii şi a societăţii într-un interval de mai multe decenii", dezvăluia George A. Romero într-un interviu. 

Cele mai multe dintre filmele sale au fost turnate în Pittsburgh, Penssylvania, oraşul unde regizorul şi-a făcut studiile universitare, sau în împrejurimile acestei metropole. 

Filmul "Night of the Living Dead" a fost inclus în 1999 în National Film Registry din Statele Unite, o arhivă care grupează opere cinematografice considerate "importante din punct de vedere cultural, istoric şi estetic"

Citeşte şi: Anunțul făcut despre Alexandru Arșinel, după 53 de ani de activitate teatrală .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.