Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dominic Fritz a izbucnit la adresa lui Nicolae Ciucă: Jumătate din fondurile destinate Timișoara Capitală Culturală ajung la CJ Timiș

Dominic Fritz

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, acuză că Guvernul Nicolae Ciucă sabotează proiectul „Timișoara - Capitală Europeană a Culturii 2023” și taie jumătate din fondurile care trebuiau alocate primăriei pentru a le da Consiliului Județean, condus de un liberal. Fritz acuză că Guvernul taie jumătate din fondurile care trebuiau alocate primăriei pentru a le da Consiliului Județean Timiș, condus de liberalul Alin Nica și asta cu doar șase luni înainte de începerea evenimentului, scrie Mediafax.

Potrivit primarului, acest lucru se întâmplă în condițiile în care 90% dintre obiectivele de infrastructură culturală asumate de Primăria Timișoara prin dosarul de candidatura în 2016 sunt fie finalizate, fie în lucru cu termen de finalizare anul acesta sau anul viitor, în timp ce dintre cele patru obiective de infrastructură și de turism cultural asumate de Consiliul Județean Timiș, în dosarul de candidatură, niciunul nu a fost nici măcar început (exemplu: reabilitarea Castelului Huniade).

În plus, spune Fritz, Primăria Timișoara a realizat, din bugetul local, cei mai mari pași în ultimul an și jumătate: Cinema Victoria este gata, alte 3 cinematografe vor fi finalizate în următoarele 12 luni, iar valoarea totală a lucrărilor este de aproape 190 milioane de lei.

„Dacă alții decid să folosească proiectul Timișoara - Capitală Europeană a Culturii, un proiect istoric, în disperata lor luptă politică, e alegerea lor. Nu știu cine câștigă politic dintr-o astfel de abordare, dar stiu sigur că Timișoara pierde. Eu sunt focusat să livrez ce și-a asumat Timișoara: investiții ambițioase în infrastructura culturală, redeschiderea cinematografelor ca centre culturale, un program cultural de calitate care ajunge la toți timișorenii și care atrage vizitatori din toată Europa. Miza acestui titlu este să transformăm imaginea României în lume, cu Timișoara și cultura ei cap de afiș. Nu voi juca jocul unor oameni politici locali pentru care miza pare să fie strict una de carieră personală”, susține primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Mai mult decât atât, Primăria Timișoara spune că a alocat anul acesta, prin Centrul de Proiecte Timișoara, un buget record de 22,5 milioane de lei pentru finanțarea a aproape 120 de proiecte de cultură, sport și comunitate, adică de patru ori mai mare decât cel al Consiliului Județean Timiș. În plus, Primăria și-a asumat să finanțeze toate proiectele din dosarul de candidatură, în afară de cele câteva care primesc finanțare de la CJT.

La rândul său, Iulian Bulai, președintele Comisiei de cultură din Camera Deputaților, face apel la premierul Ciucă să sprijine primăria Timișoara pentru reușita acestui angajament național. „Fac apel către premierul Ciucă să aplice principiul echității: dacă sunt 0 proiecte la Consiliul Județean Timiș, atunci 0 bani trebuie să primească. Dacă proiectele aparțin primăriei, atunci ea trebuie să primească fondurile, nu Consiliul Județean care scurge banii către primăriile PNL. Capitala Culturală Europeană 2023 reprezintă un angajament național, nu este nici al PNL, nici al Consiliului Județean Timiș, prin care România va avea la Timișoara această mare onoare de a avea acest titlu, de aceea banii trebuie să ajungă către instituția care a finalizat sau are în curs de finalizare 90% dintre obiectivele de infrastructură culturală asumate prin dosarul de candidatură, adică Primăria Timișoara”, subliniază deputatul USR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.