Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump a lăudat 'treaba bună' pe care o face omologul său egiptean Abdel Fattah al-Sissi

Instagram
Donald Trump

Preşedintele Donald Trump a lăudat "treaba bună" pe care o face omologul său egiptean Abdel Fattah al-Sissi în cadrul unei întâlniri desfăşurate marţi la Casa Albă, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Cred că face o treabă foarte bună", a declarat pentru presă în Biroul Oval şeful statului american, ca răspuns la o întrebare vizând eforturile preşedintelui egiptean de a se menţine la putere şi după încetarea celui de-al doilea mandat în 2022. 

"Relaţiile dintre Egipt şi SUA nu au fost niciodată atât de bune", a dat asigurări Trump, fără a menţiona aspectele problematice referitoare la drepturile omului. 

Întâlnirea de marţi de la Casa Albă este a doua de la alegerea actualului preşedintele al SUA. Al-Sissi nu a primit o invitaţie asemănătoare din partea fostului preşedinte Barack Obama. 

Mai multe amendamente la Constituţia din 2014 urmează să fie supuse în viitorul apropiat unui referendum în Egipt. Această reformă ar permite întărirea puterii executive şi a armatei, iar şefului statului, menţinerea în funcţie după 2022. 

Înaintea întâlnirii de la Washington, organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch (HRW) a îndemnat SUA să nu dea undă verde procesului de reformă constituţională din Egipt care, potrivit HRW, "acordă armatei puteri foarte abuzive şi sporeşte instituţionalizarea autoritarismului".

Citește și: Emmanuel Macron a discutat telefonic cu Hassan Rohani despre evitarea escaladării tensiunilor în Orientul Mijlociu

Şi Amnesty International a chemat statele aliate ale Egiptului, în special SUA, să nu "rămână tăcute" în faţa acestui proiect. 

În cadrul unei audieri parlamentare, mai mulţi senatori l-au chestionat pe şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo în legătură cu primirea binevoitoare de care a beneficiat preşedintele egiptean, în pofida cazurilor de încălcare a drepturilor omului din ţara sa. 

Secretarul de stat american a răspuns că egiptenii au fost "fără nicio îndoială un partener important în ce priveşte securitatea", în special prin lupta împotriva "ameninţărilor teroriste din Sinai". 

"De aceea sunt profund recunoscător preşedintelui al-Sissi. A fost de asemenea remarcabil în privinţa libertăţii religioase", a adăugat Pompeo, apreciere care a atras numeroase critici din partea senatorilor Democraţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.