Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump a nominalizat-o pe judecătoarea conservatoare Amy Coney Barrett în locul simbolului feminist Ruth Bader Ginsburg

Agerpres
Donald Trump

Donald Trump a nominalizat-o pe judecătoarea conservatoare Amy Coney Barrett în locul simbolului feminist Ruth Bader Ginsburg la Curtea Supremă a Statelor Unite, într-o atmosferă puternic tensionată, cu şase săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Am onoarea, în această (sâmbătă) seara, să o numesc pe una dintre cele mai strălucite şi mai dotate juriste din ţară la Curtea Supremă”, a declarat preşedintele american sâmbătă seara (ora locală) în grădina Casei Albe.

”Veţi fi fantastică”, i-a spus el judecătoarei în vârstă de 48 de ani, care se afla în picioare lângă el, după care a preconizat o confirmare ”rapidă” a acestei nominalizări de către Senat.

Mai puţin în cazul unei enorme surprize, Amy Coney Barrett, o catolică practicantă care se opune avortului, va consolida majoritatea conservatoare în cadrul acestei instituţii-cheie care tranşează marile dezbateri ale societăţii americane.

Citește și: Dolarul american se va prăbuşi până la sfârşitul lui 2021 - economist

Alegerea preşedintelui urmează să fie validată rapid de Senat, majoritar republican. Audierile urmează să înceapă la 12 octombrie, iar un vot urnează să aibă loc la sfârşitul lui octombrie, cu câteva zile înainte de alegerile de la 3 noiembrie.

”Aceasta este a treia mea nominalizare”, a subliniat, zâmbind larg, Trump, care a desemnat - un fapt rar - trei judecători supremi - într-un colegiu de nouă - într-un singur mandat.

La doar câteva minute după anunţarea nominalizării, candidatul democrat la fotoliul de la Casa Albă Joe Biden a îndemnat Senatul să nu se pronunţe înaintea alegerilor de la 3 noiembrie.

”Senatul nu ar trebui să se pronunţe (...) atât timp cât americanii nu-şi vor fi ales viitorul preşedinte şi viitorul Congres”, a subliniat fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama.

La periferia Harrisburg, capitala Pennsylvaniei, unde fostul magnat în domeniul imobiliar a participat la un miting de campanie sâmbătă seara, anunţarea nominalizării, transmisă în direct pe un ecran mare, în faţa câtorva sute de persoane prezente, a fost primită cu aclamaţii şi aplauze.

”SUA! SUA! SUA!”, a scandat mulţimea după acest anunţ.

APEL

Imediat după decesul lui "RBG", un simbol progresist şi feminist, Donald Trump a angajat în pas de marş procesul de ancorare pe termen lung a Curţii Supreme în conservatorism, în contextul în care judecătorii Curţii sunt numiţi pe viaţă.

Întreaga tabăra democrată protestează, argumentând că învingătorului în alegerile prezidenţiale îi revine să facă o alegere atât de hotărâtoare pentru societatea americană.

Cea mai înaltă jurisdicţie este chemată cu regularitate să tranşeze în probleme ultrasensibile, precum avortul, dreptul de a purta arme de foc, discriminarea pozitivă sau litigii eectorale.

Senatoarea Kamala Harris, partenera de cursă a lui Joe Biden, consideră că această confirmare a acestei judecătoare ”va împinge Curtea şi mai la dreapta” şi ”va dăuna unor milioane de americani”, punând în pericol asigurările de sănătate adoptate în timpul lui Obama.

Puternica organizaţie de apărare a drepturilor civice ACLU a îndemnat tot sâmbătă Senatul ”să amâne procesul confirmării” până după învestirea viitorului preşedinte, la 20 ainaurie.

Subiectul se va afla sigur, marţi seara, în centrul primei dezbateri televizate din campania prezidenţială între Joe Biden, favorit în sondaje, şi Donald Trump, care mizează pe această secvenţă pentru a-l prinde din urmă.

Alegerea lui Amy Coney Barrett, mama a şapte copii, profesoară de drept şi o magistrată cunoscută prin convingerile sale religioase tradiţionaliste, ar putea să galvanizeze electoratul conservator pe care Donald Trump s-a bazat larg în alegerea sa surpriză în urmă cu patru ani.

Însă, în pofida unei majorităţi teoretice de dreapta a judecătorilor, după două nominalizări ale fostului om de afaceri newyorkez, Curtea Supremă a aplicat la începutul verii o serie de lovituri taberei conservatoare, cu privire la întreruperea voluntară a sarcinii, drepturilor minorităţilor sexuale şi ale tinerilor imigranţi fără acte.

Înalta jurisdicţie ”loveşte peste faţă oameni mândri să se considere republicani sau coservatori”, denunţa atunci Donald Trump.

"ACB" DUPĂ "RBG"

Amy Coney Barrett - "ACB", cum o supranumesc unee publicaţii - se afla deja între favoriţi în 2018 la Curtea Supremă, când preşedintele l-a preferat până la urmă pe judecătorul Brett Kavanaugh.

”Iubesc Statele Unite şi iubesc Constituţia Statelor Unite”, a declarat ea într-o scurtă alocuţiune, în care i-a adus un omagiu apăsat lui Ruth Bader Ginsburg, pe care este chemată să o înlocuiască

”Ea a câştigat admiraţia femeilor din întrega ţară şi din întreaga lume”, a subliniat Amy Coney Barrett.

Însă, un semn al tensiunilor politice cu care se confruntă America, Donald Trump s-a recules în huduieli, joi, în faţa sicriului cu rămăşiţele lui Ruth Bader Ginsburg, depus la intrarea în Curtea Supremă.

La o săptămână de la moartea sa, la vârsta de 87 de ani, "RBG" a primit vineri ultimele omagii solemne în Capitoliul Statelor Unite, în prezenţa lui Joe Biden şi a partenerei sale de cursă, Kamala Harris, candidata democrată la vicepreşedinţie.

”Azi judecătoarea Ginsburg a marcat istoria o ultimă oară”, scria pe Twitter fostul vicepreşedinte american.

Ea urmează să fie înhumată în intimitate săptămâna viitoare, la Cimitirul Naţional Arlington, lângă Washington.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.