Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump a pus la îndoială apărarea colectivă și a vorbit despre Al Treilea Război Mondial, iar NATO reacționează FERM: 'E necondiționată și beton armat'

pixabay.com
diverse, razboi

Clauza de apărare colectivă inclusă în Articolul 5 din Tratatul Nord-Atlantic este "necondiţionată şi beton armat", a declarat miercuri un oficial NATO, relatează dpa.

Declaraţia a survenit în răspuns la afirmaţiile făcute de preşedintele american Donald Trump într-un interviu acordat marţi televiziunii Fox News, în care el a pus la îndoială clauza de apărare colectivă, în timp ce făcea referire la Muntenegru, scrie agerpres.ro.

Citește și: Vedeta care şi-a dat examenul cu Victor Ponta rupe tăcerea: Dezvăluiri despre fostul premier

"Muntenegru este o ţară mică, cu oameni foarte puternici; sunt oameni foarte agresivi", a spus Trump. "Ei pot deveni agresivi şi felicitări, sunteţi în cel de-al Treilea Război Mondial'', a declarat el.

"Este foarte nedrept pentru că ei nici măcar nu plătesc şi noi îi protejăm", a continuat Trump, răspunzând unei întrebări din partea gazdei unei emisiuni a postului Fox News, comentatorul politic Tucker Carlson, privind trimiterea de trupe americane pentru apărarea Muntenegrului.

Citește și: Gigi Becali a dezvăluit totul: Suma uriaşă de bani pe care trebuie să i-o dea lui Nicolae Dică – de ce nu-l dă afară acum de la Steaua

Muntenegru a aderat la NATO la 5 iunie 2017, ultimul stat devenit membru al Alianţei. Conform datelor oficiale, cheltuielile de apărare ale Muntenegrului în 2017 au fost de 66 de milioane de euro, adică 1,66% din PIB-ul acestei ţări.

Răspunzând la comentariile lui Trump, un oficial al NATO a reafirmat faptul că ''un atac asupra unui stat membru este un atac asupra tuturor".

Citește și: Antena 1 dezvăluie detalii despre noul show „Ultimul Trib”: Cine sunt primii concurenţi

"Preşedintele Trump a spus clar că SUA sunt pe deplin angajate în cadrul NATO şi Alianţa noastră este puternică", a precizat oficialul.

"Sute de mii de europeni şi canadieni au fost alături de trupele americane şi mai mult de 1.000 de militari au plătit preţul suprem", a adăugat oficialul NATO, referindu-se la prima invocare a Articolului 5 după ce Statele Unite au fost atacate pe 11 septembrie 2001.

Citește și: Mesaj fulger al lui Tudorel Toader: Mega-lovitură pentru PSD-ALDE în plin proces de modificare a Codului Penal

Trump a dat asigurări în interviu că scopul NATO este de proteja Europa de o invazie a Rusiei, adăugând însă că "ei (europenii n.red) trebuie să plătească şi nu au plătit". Preşedintele american a criticat recent ţările aliate, reluându-şi solicitarea ca acestea să îşi majoreze cheltuielile militare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.