Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump, dezlănțuit la tribunalul din New York: 'O înșelătorie și o făcătură' / Cum răspunde procuroarea care a instrumentat cazul

wired.com
donald trump

Donald Trump, favorit pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidenţiale din 2024, a sosit luni la un tribunal din Manhattan, unde este acuzat de procurorul general din New York, un democrat, Letitia James, că a umflat valoarea activelor sale cu miliarde de dolari pentru a obţine condiţii mai bune de împrumut şi de asigurare, relatează Reuters.

Donald Trump şi afacerile familiei sale vor fi judecaţi începând de luni la New York într-un proces civil de fraudă care ar putea da o lovitură majoră imperiului imobiliar al fostului preşedinte american.

Fostul preşedinte a declarat luni că procesul civil pentru fraudă împotriva sa şi a asociaţilor săi este o "continuare a celei mai mari vânători de vrăjitoare din toate timpurile", potrivit CNN. El a făcut aceste comentarii în timp ce se îndrepta spre sala de judecată unde urma să înceapă procesul.

Trump a continuat să o atace pe procuroarea generală din New York, Letitia James, spunând că plănuia înainte de a cerceta orice fapte să-l "prindă pe Trump" cu ceva.

"Ea s-a folosit acest lucru pentru a candida la postul de guvernator. A eşuat în încercarea ei de a candida la postul de guvernator", a spus el. "S-a întors şi a spus: 'Ei bine, acum mă voi întoarce pentru a-l prinde din nou pe Trump'. Şi asta este ceea ce avem. Este o înşelătorie şi o făcătură", a declarat Trump.

Trump a mai declarat anterior că acest caz face parte dintr-o vânătoare de vrăjitoare politică.

Fostul preşedinte a adăugat că declaraţiile sale financiare "sunt fenomenale" şi a susţinut că "nicio bancă nu a fost afectată".

Cum răspunde procuroarea care a instrumentat cazul

"Indiferent cât de mulţi bani credeţi că aveţi, nimeni nu este mai presus de lege", a declarat reporterilor, la rândul său, procuroarea  Letitia James înainte de a intra în sala de judecată. "Legea este şi puternică, şi fragilă. Dar astăzi, în instanţă, va dovedi cazul nostru", a spus ea.

Procesul are loc la o săptămână după ce judecătorul care prezidează cazul l-a găsit pe Trump responsabil de fraudă şi se va referi în mare măsură la sancţiunile pe care trebuie să le suporte.

James vrea să obţină amenzi de cel puţin 250 de milioane de dolari, o interdicţie permanentă împotriva lui Trump şi a fiilor săi Donald Jr şi Eric de a conduce afaceri în New York şi o restricţie de cinci ani privind activităţile imobiliare comerciale ale lui Trump şi ale organizaţiei sale emblematice, Trump Organization.

Judecătorul Arthur Engoron a decis săptămâna trecută că James a dovedit cazul de fraudă împotriva lui Trump, a celor doi fii adulţi ai săi şi a 10 dintre companiile sale. Engoron a descris în termeni aspri modul în care au făcut evaluările, inclusiv faptul că Trump a calculat valoarea apartamentului său din Trump Tower ca şi cum ar fi fost de trei ori mai mare decât dimensiunea sa reală.

Procesul este programat să se desfăşoare până la începutul lunii decembrie. Peste 150 de persoane, inclusiv Trump, sunt enumerate ca potenţiali martori, dar o mare parte din proces va fi probabil o bătălie între experţi care se vor pronunţa asupra documentelor financiare.

James susţine că Trump a obţinut sute de milioane de dolari în mod necuvenit prin umflarea "grosolană" a valorilor activelor sale pentru a beneficia de oferte mai bune de la creditori şi asigurători. Acest lucru a inclus declararea clubului şi a reşedinţei sale Mar-a-Lago din Florida ca fiind în valoare de până la 739 de milioane de dolari, deşi restricţiile din actul de proprietate limitau valoarea la 28 de milioane de dolari, a declarat James.

Cazul este doar una dintre numeroasele dureri de cap juridice cu care se confruntă Trump în campania sa pentru a recâştiga Casa Albă în alegerile din 2024. Niciunul dintre dosarele sale penale nu a afectat însă avansul său detaşat în faţa rivalilor pentru nominalizarea republicană.

Trump, primul preşedinte american în exerciţiu sau fost preşedinte american care a fost acuzat penal, este pus sub acuzare în alte patru cazuri separate. El a fost inculpat în Florida pentru gestionarea documentelor clasificate la plecarea sa din funcţie; la Washington D.C., pentru eforturile sale de a anula pierderea alegerilor prezidenţiale din 2020; în Georgia, pentru demersurile de a anula rezultatele alegerilor din acest stat; iar la New York pentru plăţile de bani în schimbul tăcerii pe care le-a făcut unei vedete porno, dar nu le-a declarat ca atare.
Trump a negat că a comis vreo infracţiune şi a pledat nevinovat în toate cele patru cazuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.