Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump e în mari DUBII pentru funcția de secretar de stat: Între cine EZITĂ noul președinte

www.rawstory.com
Donald Trump

Preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, se află în căutarea unui şef al diplomaţiei americane, însă ezită între republicanul moderat Mitt Romney, fostul şef la CIA, David Petraeus şi senatorul Bob Corker, scrie AFP.

Secretarul de stat John Kerry i-a cerut miliardarului să păstreze tradiţia politicii externe a administraţiei lui Barack Obama, fie că este vorba despre acordul cu privire la schimbările climatice, neproliferarea armelor nucleare sau liberul schimb.

Al treilea om ca importanţă în executivul american, vocea şi chipul Americii în lume, şeful Departamentului de Stat conduce o instituţie cu 70,000 de angajaţi care formează cea mai importantă reţea diplomatică a planetei. Postul din administraţia lui Donald Trump face obiectul unei bătălii aprige.

Consultările duse de preşedintele ales în timpul vacanţei de Ziua Recunoştinţei în clubul său privat din Florida, tratativele duse în această săptămână în secret în Trump Tower în Manhattan se derulează într-un context de incertitudine cu privire la politica sa externă.

Citește și: Incendiu groaznic la un cămin de fete: Zeci victime, printre care 11 adolescente, în Turcia / VIDEO

În acest sens, opţiunea Mitt Romney, candidatul republican care a pierdut alegerile din 2012, i-ar permite lui Trump să îi liniştească pe diplomaţii americani, pe centriştii republicani şi chiar şi pe aliaţii Statelor Unite.

Însă fostul om de afaceri din Utah, fost guvernator de Massachusetts, adesea comparat ca stil cu John Kerry, nu are niciun fel de pedigree diplomatic şi l-a insultat adesea pe candidatul Trump, numindu-l şarlatan şi impostor.

Cei doi nu sunt de acord nici în ceea ce priveşte relaţiile SUA cu Rusia, unul dintre cele mai importante aspecte ale momentului în politica internaţională. Viitorul preşedinte vrea o apropiere de Moscova, în timp ce Romney crede că Moscova este cel mai important inamic la Washingtonului.

Cei doi ar trebui să se întâlnească marţi seara la Washington, după ce au îngropat securea războiului acum zece zile.

Dar susţinătorii lui Trump nu sunt de acord cu numirea lui Romney.

Al doilea candidat este generalul Petraeus, în vârstă de 64 de ani, fost comandant al teatrelor de operaţiuni din Irak şi Afganistan înainte de a conduce CIA în 2001 şi 2012 şi care a intrat în dizgraţie din pricina unei aventuri extraconjugale. A recunoscut că a trimis informaţii confidenţiale amantei şi biografei sale, Paula Broadwell, ceea ce l-a costat în 2015 o amendă de 100.000 de dolari.

Petraeus s-a întâlnit cu Trump luni, la Trump Tower, în Manhattan, şi a spus că viitorul preşedinte i-a făcut dovada că ştie destul de multe despre provocările pe care le înfruntă SUA în politica externă. Trump a răspuns că a fost foarte impresionat de general.

De altfel, semnalele venite din partea Congresului au fost pozitive în ceea ce-l priveşte pe Petraeus. Doar că directorul de comunicare al lui Trump, Jason Miller, a spus că este prematur să confirme numirea generalului ca şef la diplomaţiei celei mai mari puteri a lumii, pentru că mai sunt şi alţi candidaţi care îi plac lui Trump.

Rudolph Giuliani, 72 de ani, susţinător al lui Trump din prima clipă dar fără experienţă în politica externă, a ţintit mereu către poziţia de secretar de stat. Fostul procuror a devenit celebru ca primar al New Yorkului în perioada 1994-2001, anunță Agerpres.

Bob Corker, preşedintele comisiei de politică externă din Senat, post pe care l-a ocupat şi Kerry, a revenit în cursă. S-a întâlnit marţi cu Trump şi a salutat instinctele sale în ceea ce priveşte politica externă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.