Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele democrației supreme: Donald Trump a vrut să-i trimită la Guantanamo pe bolnavii de COVID-19

smartradio.ro
donald trump

O carte scrisă de reporteri ai ziarului Washington Post asigură că, la începutul anului 2020, pe atunci preşedintele american Donald Trump a propus să-i trimită la baza navală de la Guantanamo pe americanii bolnavi de COVID-19 care se întorceau dintr-un sejur turistic în Asia, relatează marţi EFE.

Potrivit celor doi autori, Yasmeen Abutaleb şi Damian Paletta, fostul preşedinte sugerase de două ori această idee în februarie anul trecut, când Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) încă nu declarase situaţia de pandemie, iar cazurile cunoscute de coronavirus se concentrau pe continentul asiatic, scrie Agerpres.ro.

"Avem în proprietate vreo insulă? De ce nu Guantanamo? Noi importăm bunuri, nu vom importa un virus", ar fi spus Trump la o reuniune în sala de criză a Casei Albe cu cei mai apropiaţi colaboratori ai săi şi cu responsabili de nivel înalt.

Cei doi jurnalişti ai ziarului Washington Post recreează în cartea lor situaţia, pornind de la interviuri cu peste 180 de persoane, unii dintre ei înalţi responsabili ai guvernului american şi responsabili sanitari.

Potrivit acestei cărţi, restul persoanelor prezente au reacţionat "stupefiate" la ideea fostului preşedinte şi "au lăsat-o deoparte, preocupaţi de respingerea pe care ar fi suscitat-o o carantină a turiştilor americani în aceaşi insulă din Caraibe în care sunt închişi cei suspectaţi de terorism".

Cartea, intitulată "Nightmare Scenario: Inside the Trump Administration's Response to the Pandemic That Changed History", prezintă, pe lângă acest episod, un proces de luare a deciziilor "haotic şi adesea de mântuială" la Casa Albă, afectat de "luptele pentru putere".

Washington Post a fost unul dintre marile ziare din SUA care s-a arătat foarte critic faţă de Trump de-a lungul mandatului său, iar de când preşedintele republican nu mai ocupă Casa Albă audienţa sa a scăzut considerabil, potrivit cifrelor publicate de acest cotidian.

La baza navală de la Guantanamo (Cuba) au mai rămas doar 40 dintre cei aproape 800 de deţinuţi închişi în acest penitenciar, de la deschiderea sa în 2002, ordonată de cel pe atunci preşedinte al SUA George W. Bush, ca răspuns la atentatele din 11 septembrie 2001.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.