Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump îl acuză pe procurori: 'Îmi încalcă libertatea! Ei răspândesc ilegal informații în presă'

wired.com
donald trump

Fostul preşedinte american Donald Trump a cerut luni instanţei care îl va judeca pentru încercările sale de a întoarce în favoarea sa rezultatul alegerilor din 2020 să respingă un ordin solicitat de procurorul special pentru a-şi limita comentariile publice asupra cazului, relatează AFP, informează Agerpres.

Miliardarul republican l-a acuzat pe procurorul special Jack Smith că i-a atacat libertatea de exprimare, garantată de primul amendament al Constituţiei SUA.

"Nu, nu ar trebui să fiu supus unui ordin judecătoresc, pentru că îmi încalcă libertatea de exprimare", a scris el luni pe reţeaua sa de socializare, Truth Social. "Mai degrabă, Jack Smith Nebunul şi Ministerul Injustiţiei ar trebui să fie supuşi (unui astfel de ordin - n.r.), pentru că răspândesc ilegal" informaţii în mass-media, a scris Trump.

Comentariu controversat

Un comentariu eliptic al lui Trump publicat vineri, a doua zi după apariţia sa în faţa instanţei federale din Washington, pe aceeaşi reţea Truth Social - "Dacă vă luaţi de mine, mă voi lua şi eu de voi!" - este cel care a stârnit îngrijorarea procurorilor.

Echipa procurorului special a sesizat-o apoi pe judecătoarea Tanya Chutkan, care va prezida viitorul proces al lui Donald Trump, pentru a-i cere să emită un ordin judecătoresc în cazul în care inculpatul dezvăluie în mod ilegal elemente cheie din dosar.

Ce spun procurorii

"Acuzatul a făcut deja declaraţii publice pe reţelele de socializare despre martori, judecători, avocaţi şi alte persoane asociate cu procesele în curs împotriva sa", au spus procurorii în petiţia lor.

Îngrijorarea lor provine în special din natura contradictorie a procedurilor, în baza cărora avocaţii lui Trump vor să li se comunice o serie de documente care au alimentat rechizitoriul.

Judecătorul a dat apărării termen până luni la ora 17:00 (23:00 GMT) pentru a răspunde.

Ce spun avocații lui Trump

"Într-un proces privind drepturile conferite de primul amendament, guvernul încearcă să restricţioneze drepturile acordate de primul amendament", au scris avocaţii fostului preşedinte în răspunsul lor, acuzând executivul că doreşte să "determine instanţa să joace rolul cenzorului".

"Mai rău, o face împotriva principalului oponent politic al administraţiei sale, în timpul unei perioade electorale", adaugă ei, preluând argumentul clientului lor care denunţă o "persecuţie politică".

Avocaţii săi solicită instanţei să "limiteze domeniul de aplicare al ordinului la elemente cu adevărat sensibile" şi solicită acuzării să întocmească o listă a acestora "astfel încât apărarea să poată identifica cu uşurinţă aceste documente şi să evite divulgarea lor accidentală".

Echipa de campanie a lui Donald Trump a spus sâmbătă că mesajul său îi vizează pe oponenţii politici ai acestuia, şi nu pe martorii sau anchetatorii din procesul său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.