Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump joacă la ȘANTAJ: A ameninţat Arabia Saudită cu retragerea trupelor dacă nu reduce producţia de petrol (Reuters)

Pixabay
sonda petrol

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a ameninţat Arabia Saudită cu retragerea susţinerii militare dacă nu reduce producţia de petrol, afirmă surse citate de agenţia de presă Reuters, anunță MEDIAFAX.

Într-o convorbire telefonică din 2 aprilie, Donald Trump i-a spus prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman că în cazul în care Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu începe reducerea producţiei de petrol, el nu îi va putea opri pe membrii Congresului american să adopte o lege prin care trupele americane să fie retrase din Arabia Saudită, afirmă patru oficiali americani citaţi de Reuters.

Citește și: Rareș Bogdan profețește o răsturnare de situație, după criza generată de coronavirus: Unul dintre marii pierzători ai acestei crize este Nicușor Dan

Un oficial american de rang înalt a declarat că Administraţia SUA i-a înştiinţat pe liderii saudiţi că, dacă nu va fi redusă producţia de petrol, "nu există nicio modalitate de a opri Congresul SUA să impună restricţii care ar putea conduce la retragerea efectivelor militare americane". "Noi vă apărăm industria, în timp ce dumneavoastră o distrugeţi pe a noastră", a fost mesajul transmis de Washington Riyadului.

Mesajul a fost transmis de Donald Trump cu zece zile înaintea anunţului unei reduceri a producţiei de petrol.

Situaţia reflectă dorinţa puternică a lui Donald Trump de protejare a industriei petrolului din SUA de o scădere puternică a preţului barilului, generată de diminuarea cererii în contextul crizei pandemiei.

Întrebat dacă l-a avertizat pe prinţul saudit cu retragerea trupelor americane, Donald Trump a răspuns: "Nu a fost nevoie să îi spun. M-am gândit că el şi preşedintele rus Vladimir Putin sunt foarte rezonabili. Ştiau că aveau o problemă şi s-a întâmplat acest lucru". Întrebat ce i-a spus prinţului saudit, Donald Trump a precizat: "Aveau dificultăţi în ajungerea la un acord. Am discutat telefonic cu el, am reuşit să ajungem la un acord" în sensul reducerii producţiei.

Citește și: S-ar pregăti un adevărat cutremur: Klaus Iohannis ar urma să-l debarce pe Ludovic Orban! O nouă femeie va fi premier? .

Pe 12 aprilie, la presiunile lui Donald Trump, cei mai mari producători de petrol din lume în afară de SUA au ajuns la un acord privind reducerea producţiei. OPEC, Rusia şi alte naţiuni au diminuat producţia cu 9,7 milioane de barili pe zi, adică aproximativ 10% din cantitatea globală. Arabia Saudită şi Rusia au acceptat să reducă producţia de petrol cu câte 2,5 milioane de barili pe zi.

În pofida reducerii producţiei, preţul petrolului a continuat să scadă, atingând minime istorice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.