Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump l-a sunat pe Shinzo Abe după ce Coreea de Nord a lansat rachete în Marea Japoniei. Ce intenționează cei doi lideri

Donald Trump telefon

Preşedintele american Donald Trump a avut luni o convorbire telefonică cu premierul japonez Shinzo Abe, cu care a discutat inclusiv despre recentele teste balistice ale Phenianului, transmite AFP, conform agerpres.ro

Ulterior, premierul Japoniei a declarat presei că Washington şi Tokio intenţionează să îşi coordoneze pe deplin eforturile pentru a obţine denuclearizarea RPD Coreene. "Preşedintele Trump şi eu suntem complet de acord asupra fiecărui aspect al modului în care ar trebui să abordăm Coreea de Nord", a declarat Shinzo Abe, conform agenţiei de presă Kyodo. 

Casa Albă a informat, într-o declaraţie de presă, că cei doi lideri "au discutat despre evenimentele recente din Coreea de Nord şi au reafirmat unitatea dintre SUA şi Japonia cu privire la modul de realizare a unei denuclearizări definitive şi complet verificate."

AUDIO - Daniel Zamfir îl contrazice pe Eugen Teodorovici pe tema creditelor românilor


Casa Albă nu a menţionat în mod specific testele militare nord-coreene şi nici nu a oferit detalii despre conversaţia dintre cei doi lideri în această privinţă. Informarea menţionează că printre subiectele abordate s-au numărat "afaceri comerciale bilaterale şi regionale, preşedintele (american) evidenţiind sprijinul său deplin pentru fermierii americani", precizează EFE. 

Într-o postarea pe Twitter, preşedintele Trump a indicat că în discuţia telefonică a abordat şi relaţiile comerciale, apreciind că a avut "o conversaţie foarte bună". 

Regimul nord-coreean a testat sâmbătă lansatoare de rachetă şi arme tactice ghidate, stârnind îngrijorare în legătură cu o eventuală escaladare a provocărilor, în contextul în care negocierile privind denuclearizare sunt într-un punct mort. Ultimele teste cu rachete efectuate de Phenian au avut loc în noiembrie 2017. 

Duminică, secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că SUA analizează încă toate informaţiile, arătându-se însă "foarte încrezător că nu este vorba de rachete cu rază medie sau lungă de acţiune şi nici (de rachete) intercontinentale". 

Astfel, testele nu ar încălca moratoriul asupra lansării de rachete balistice cu rază lungă de acţiune, anunţat de liderul nord coreean Kim Jong Un în aprilie 2018. 

EFE aminteşte că SUA şi Japonia au lansat negocieri în septembrie anul trecut pentru a ajunge la un acord comercial bilateral, în cadrul ofensivei protecţioniste pe care Washingtonul a iniţiat-o împotriva unora dintre principalii săi parteneri comerciali. La sfârşitul lunii mai, Trump va efectua o vizită de stat în Japonia, unde va discuta cu premierul Abe şi va fi primul lider străin care va fi primit de noul împărat Naruhito.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.